Хапки от тиквички

Продукти за 4 порции:
4 тиквички
2-3 с.л. олио
сол на вкус
40 г сирене
100 г майонеза
2 скилидки чесън
7-8 стръка копър
2 домата

Приготвяне:
Нарежете тиквичките на филийки, осолете ги и ги изпържете в олиото. За плънката разбъркайте сиренето, майонезата, пресования чесън и копъра. Намажете всяка филийка тиквичка с плънката, сложете резенче домат и навийте всяка една тиквичка на рулце.

Хапки от качамак с чеснов сос

Продукти за 4-6 порции:
1 ч.ч. фин царевичен грис
сол на вкус
1 с.л. масло
150 г сирене
За панирането:
2 яйца
1 к.ч. брашно
1 к.ч. галета
2 с.л. сусам
3-4 с.л. олио
За соса:
150 г майонеза150 г кисело мляко
3-4 стръка копър
1 скилидка чесън

Приготвяне:
Кипнете 3 ч.ч. подсолена вода и при постоянно бъркане, на струйка сипете царевичния грис. Намалете огъня и варете 5 минути, като постоянно разбърквате. Свалете от котлона и разбъркайте натрошеното сирене с маслото. Сипете и разстелете в намаслена тавичка и оставете около 40 минути да се охлади. Нарежете качамака на форми по желание. Разбийте яйцата в купа, в друга купа смесете брашното, галетата и сусама. Оваляйте в тях последователно хапките качамак и ги изпържете в силно загрятото олио. Пригответе сос от равните количества майонеза и кисело мляко, подправено с наситнения копър накълцания чесън. Поднесете хапките качамак със соса.

Спаначени хапки

Продукти за 8 порции:
За тестото:
½ ч.л. хлебна сода
250 г кисело мляко
1 яйце
1 ч.л. олио
сол на вкус
500 г брашно
За плънката:
50 мл олио
300 г спанак
1 връзка джоджен
100 г сирене
1 яйце

Приготвяне:
Разтворете содата в млякото и разбъркайте с останалите продукти. Замесете меко тесто и го оставете да отпочива 15 минути. Разточете го на кора с дебелина 5 мм. В загрятото олио запържете нарязаните на ситно спанак и джоджен. Добавете натрошеното сирене и яйцето. Нанесете готовата плънка върху кората и я навийте на руло. Нарежете го на резенчета с дебелина 1,5 см. Наредете резенчетата в намаслена тава и ги изпечете до готовност във фурна при темепература 220 градуса.