Нещо като пай, но не е пай. С плънка от... месо, зеленчуци, сирене, кашкавал, залята със смес от яйца и сметана. Родината му е средновековна Германия и по-точно областта Лотарингия. Що е то? Разбира се, отговорът е "киш" – вкусна рожба на пословичната немска практичност. Нещо като мързелива баница и особено любимо ястие на немци и французи. Приготвянето на тази питателна вкусотия отнема само 40 минути. Вместо с ронливо тесто пък кишът може да се приготвите и с мая. Става особено сполучлив, ако използвате дълбоко замразено тесто с мая или тесто за пица.

Класически киш Лорен

Продукти за 1 форма:

За тестото:
250 г брашно
120 г масло
½ ч.л. сол
1 жълтък
грахови зърна

За плънката:
150 мл квасена сметана
3 яйца
1 жълтък
1 щипка настъргано индийско орехче
черен пипер
сол
200 г настърган кашкавал

Приготвяне:

Брашното за тестото се слага в купа. Маслото се нарязва на парченца и се прибавя към брашното заедно със солта, жълтъка и 1-2 с.л. вода. Всичко това се разбърква с миксер и след това се меси на гладко тесто с ръце. Тестото се оформя на топка, завива се във фолио и се оставя на студено 30 минути. Дъното на формата се намазва с масло. Тестото се разточва на тънко руло върху поръсената с брашно работна повърхност и се разстила във формата, като по стените се прави ръб, висок 5 см. Блатът се надупчва на няколко места с вилица. Отгоре се слага хартия за печене и се нареждат сухи грахови зърна. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна 12 минути, след което грахът и хартията се отстраняват. При това т.нар. „сляпо печене” се постига частично изпичане на вътрешността на блата. След това блатът се пече още 45 минути. Изважда се от фурната и се оставя да се охлади. За плънката сметаната се разбърква с яйцата, жълтъка, индийското орехче, черния пипер и солта. Сиренето се настъргва върху блата и отгоре се залива с яйчената сметана. Кишът се пече 25-30 минути.

Киш със сьомга и броколи >>

Киш от тиквички със сирене грюер

Продукти за 1 форма:

За тестото:
250 г брашно
120 г масло
½ ч.л. сол
1 жълтък

За плънката:
2 с.л. зехтин
1 глава лук, ситно нарязана
250 г тиквички, тънко нарязани
120 г сирене грюер, настъргано
200 мл квасена сметана
3 яйца
¼ ч.л. сол
смлян черен пипер

Приготвяне:

За приготвянето на тестото следвайте същите стъпки от горната рецепта. Поставете формата с тестото в предварително загрята на 220 градуса фурна за около 15 минути. Междувременно нагорещете зехтина в голям тиган и запържете леко лука и тиквичките за 5 минути на умерен огън, като бъркате непрекъснато. Свалете съда от котлона и оставете зеленчуците да изстинат. След като извадите от фурната формата с тестото, на дъното сложете половината грюер, разстелете тиквичките и лука и отново насипете сиренето. Разбийте сметаната и яйцата, подправете ги със сол и черен пипер и залейте тестото с тиквичките, лука и сиренето. Намалете температурата във фурната на 180 градуса и запичайте ястието 20-30 минути.

3 заслужаващи внимание блюда с тиквички >> 

Киш с картофи и рукола

Продукти за 1 форма:

За тестото:
170 г брашно
1 ч.л. червен пипер
½ ч.л. сол
3 стръка мащерка
4 с.л. слънчогледово олио
1 яйце

За плънката:
350 г варени небелени картофи
60 г нарязана рукола
250 г праз
60 г настъргано твърдо сирене
2 с.л. зелен лук на кръгчета
2 яйца
150 мл прясно мляко
сол и черен пипер
1 ч.л. счукан червен пипер
мазнина за формата

Приготвяне:

За тестото се смесват брашното, червеният пипер и солта. Мащерката се измива обилно с вода и листата се накълцват на ситно. Прибавят се към сместа заедно с олиото, яйцето и 1 с.л. вода. Всички продукти се месят на гладко тесто. То се оформя н топка, завива се във фолио и се оставя да престои 30 минути. Междувременно картофите за плънката се обелват и се нарязват на филийки. Празът се изчиства и се измива. Нарязва се на тънки ленти и се задушава 5 минути в 50 мл вода, която после се излива и празът се оставя да изстине. Формата се намазва с масло. Тестото се разточва на тънка кора, която се слага във формата. Върху блата се поръсва 30 г сирене. Във формата се нареждат, редувайки се, картофи, праз, зелен лук, рукола и останалото сирене. Яйцата се разбъркват с млякото, солта, черния пипер и стрития червен пипер и с тях се залива плънката.

Кишът се пече 10 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна. След това температурата на фурната се намалява на 180 градуса и кишът се пече още 35 минути и се поднася още топъл.

Киш със спанак >>