Шот с череши

Продукти за 10 порции:
10 бр. чаени бисквити
2 ч.л. краве масло
70 г крема сирене
2 с.л. заквасена сметана
1 ч.л. пудра захар
1 ванилия
50-70 г сладко от череши

Приготвяне:
Бисквитите се натрошават. Добавя се маслото на парченца и с ръка всичко се размесва до получаването на трохи. 

Крема сиренето се намачква с вилица, добавя се сметаната, пудрата захар и ванилията. Разбърква се добре до получаването на хомогенна смес.

На дъното на всеки от 10-те стъклени шота се поставя по малко от приготвената бисквитена смес. Добавя се пласт от сместа със сметаната. Най-отгоре се гарнира със сладкото.

Порциите се слагат в хладилник за около час и се поднасят, поръсени със смлени ядки по желание или с трохи от бисквитеното тесто.

Снимка: foodfotogallery.com

Кнедли с череши

Продукти:
За тестото:
250 г брашно
1 яйце
240 мл хладка вода
щипка сол
За плънката:
250 г извара
80 г череши, почистени от костилките
2 с.л. кафява захар
За сиропа:
2 с.л. заквасена сметана
2 ч.л. кафява захар
1 ч.л. канела

Приготвяне:
Яйцето и солта се разбиват. Прибавя се брашното, следвано от водата. Меси се върху набрашнена повърхност до получаването на гладко и стегнато тесто. Оставя се за 15 минути на стайна температура.

За приготвянето на плънката се смесват черешите със захарта и изварата. Тестото се разточва на много тънко. С помощта на чашка се изрязват кръгчета и в центъра на всяко се слага от плънката. Ръбчетата на тестото се овлажняват с вода, и краищата се завиват.

В голяма тенджера се кипва вода, в нея се поставят кнедлите, като се оставят да поврат 5 минути или докато изплуват на повърхността.

За приготвянето на сиропа се смесват сметаната, захарта и канелата. Изсипва се върху кнедлите.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Бисквитена торта с череши

Продукти за 16 порции:
120 г чаени маслени бисквити
120 г обикновени твърди бисквити
200 мл сок от компот от праскови или ягоди
1 готов каков блат
500 г ванилов крем
400 г череши (пресни или от сладко)
5 г желатин

Приготвяне:
На дъното на тортена форма с подвижен ринг се поставя какаовият блатът. Сиропира се леко с прасковения компот и се покрива с пласт ванилов крем. Отгоре се слага ред от двата вида бисквити, потопени предварително в компота.

Върху бисквитите отново се намазва пласт крем, след това ред сиропирани бисквити. Всичко се повтаря до приключване на количествата.

Тортата се поставя в хладилник за около 4-5 часа, за да стегне добре. След това се обръща в тортена чиния, за да дойде какаовият блат отгоре.

Желатинът се залива с в малко студена вода, докато набъбне. Стопява се на водна баня и се разбърква с черешите (пресни или от сладко). С получената черешово-желатинова прелест се намазва тортата и отново се прибира в хладилник за около 2 часа.

Снимка: liveinternet.ru