Авокадото може да се похвали не само с удивителните си хранителни и здравословни качества, но и с незаменимия си вкус, който придава на всяко едно ястие. Поднасяме ви 3 превъзходни салати с ключовото присъствие на авокадото, които ще ви пленят не само с неговия фин аромат, но и с нежния си горски дъх на лятото.

Салата с авокадо и горски плодове

Продукти за 4 порции:
1 свежа зелена салата
½ пакет (50 г) рукола
2 плода авокадо
200 г горски плодове по избор
50 г орехи (или кедрови ядки)
8 чери доматачета
сол
черен пипер
оцет балсамико
зехтин
нар за украса (по желание)

Приготвяне:
Накъсайте салатата на малки парчета. Добавете към нея листенцата рукола и горските плодове. Добавете нарязаните на половинки чери доматчета. Обелете и нарежете авокадото на тънки резени и ги декорирайте около салатата. Поръсете с ядките. Овкусете с оцета, зехтина, солта и черния пипер. Накрая поръсете обилно със зрънца нар за финес и разкош.

  • 5 неочаквани ползи от сладоледа
  • 33 звезди, които гордо демонстрират секси тела в социалните мрежи
  • Най-забавните плажни снимки
  • Кои са модерните цветове и прически през топлия сезон
  • Стряскащо: Какво става с кожата ни, ако не сложим слънцезащитен крем
  • 7 вида напитки, които обожаваме през лятото
  • Подготовка за комфортна почивка
  • Идиличното детство на село през погледа на Изабела Урбаниак (снимки)
  • Как да си направите бижута от миди
  • 3 кулинарни вълшебства с диня

Салата с киноа и авокадо

Продукти за 4 порции:
3 с.л. червени боровинки
2 с.л. сушени кайсии, нарязани на тънко
1 чаша червено или бяло киноа, добре изплакнато
щипка сол
1 голям лимон
3 с.л. зехтин
¼ ч.л. смлян кориандър
¼ ч.л. кимион
¼ ч.л. сладък червен пипер
2 плода авокадо, обелени и нарязани на ситно
2 глави зелен лук, нарязани на тънко
2 до 3 с.л. едро нарязани печени бадеми
смлян черен пипер

Приготвяне:
В средно голяма купа с гореща вода накиснете боровинките и кайсиите за 5 минути. След това ги изцедете и оставете настрана. В тенджера изсипете две чаши вода, зрънцата киноа и ½ ч.л. сол и оставете да заври на силен огън. Покрийте съда, намалете на средна температура и оставете да къкри около 10-15 минути, докато водата напълно поеме. С решетъчна вилица прехвърлете киноато върху хартия за печене, за да се охлади. Настържете лимоновата кора в купа, изстискайте малко лимонов сок (ок.1 с.л.), добавете зехтина, кориандъра, кимиона, червения пипер и ¼ ч.л. сол. С получения дресинг облейте киноато, след което в голяма купа го смесете с боровинките, кайсиите, авокадото, лука и бадемите. Подправете на вкус със сол и черен пипер и сервирайте.

Снимка: yumsugar.com

Тако салата с авокадо  

Продукти за 4 порции:
1¼ чаши варен черен боб, добре изцеден
½ чаша тънко нарязани репички
1 ч.ч. прясна царевица
½ авокадо, нарязано на кубчета
1 чаша чери домати, нарязани на половинаки
2 чаши нарязана маруля
½ чаша нарязани на кубчета джикама (или целина)
20 мексикански царевични тортила чипс
За дресинга:
½ авокадо
¼ чаша пресен лимонов сок (от 2 лимона)
½ чаша ситно нарязан магданоз, стъблата и листата
1 ч.л. мед или агаве нектар
1/3 чаша олио
½ чаша краставица, ситно нарязана
1 ч.л. кимион
1 ч.л. сол
½  ч.л. лют пипер

Приготвяне:
Подредете съставките на отделни слоеве върху голямо плато за салати. За дресинга смесете всички съставки в блендер или кухненски робот, докато се получи гладка консистенция. Залейте салатата с дресинга и подправете на вкус. Сервирайте веднага.

Снимка: yumsugar.com