Почувствайте оригиналния италиански вкус с тези три възхитителни традиционни специалитета...

Лазаня с броколи и сирене

Продукти да 4 порции:

250-300 г яйчена лазаня
60 г краве масло
1 глава лук, ситно нарязана
60 г брашно
425 мл пилешки и зеленчуков бульон
285 мл прясно мляко
по ¼ ч.л. сол и индийско орехче
смлян черен пипер
1 с.л. горчица
120 г грюер
2 с.л. зехтин
100 г кашу
340 г броколи, накъсани на розички
1 скилидка чесън
250 г сирене рикота
30 г пармезан (или пикантен кашкавал), настърган
листенца пресен босилек за украса

Приготвяне:

Разтопете в тенджера маслото и запържете лука. Смесете с брашно и изчакайте 1 минута, след което постепенно добавете млякото и бульона. Оставете да заври, като бъркате, докато сосът се сгъсти и стане еднороден. Посолете, поръсете с черен пипер, добавете индийското орехче и горчицата. Задушавайте 2 минути. Свалете от котлона и сипете грюера, докато се разтопи. Похлупете съда и го оставете настрана.

Поставете лазанята в тавичка, залейте с гореща вода и я оставете 5 минути да омекне. Отцедете добре. Загрейте зехтина в тиган и запържете кашуто. Извадете ги в чиния. В тиган поставете броколите и пържете 2-3 минути, след което добавете чесъна и като бъркате леко, изчакайте още 1-2 минути. Изсипете ядките в тигана и го свалете от котлона. Намаслете недълбок съд и на дъното му разстелете половината лазаня, така че корите й леко да се застъпват. Отгоре изсипете половината от сиренето рикота, сместа с броколите и 1/3 от кашкаваления сос. Повторете пластовете още 2 пъти и наръсете пармезан. Загрейте фурната до 180 градуса. Поставете съда в средата на фурната. Печете 1 час, докато горният пласт се покрие със златиста хрупквата коричка. Украсете с босилек.

 

Лазаня с морски дарове

 

Продукти за 4 порции:

250 г яйчена лазаня
450 г филе от треска
1 дафинов лист
кората на ½ лимон, ситно настъргана
по ¼ ч.л. сол и индийско орехче
смлян черен пипер
60 г краве масло
2 стръка зелен лук, ситно нарязани
60 г брашно
150 мл квасена сметана
1 с.л. лимонов сок
1 ч.л. доматено пюре
по 120 г варени и замразени почистени скариди и миди
30 г галета
30 г пармезан, настърган
1 с.л. нарязан пресен магданоз

Приготвяне:

Нарежете филето от треска на 2 или 3 части, сложете го в тенджера и го залейте с вода (колкото да го покрие). Добавете дафиновия лист, лимоновата кора, солта и черния пипер и оставете да заври. Свалете от огъня, похлупете и оставете за 10 минути. После прецедете и запазете течността. Накъсайте филето и отстранете костите. В тенджера с масло за 1 минута запържете зеления лук, сипете брашното и изчакайте още 1 минута. С бъркане налейте течността, в която се е варила рибата (ок. 550 мл). Оставете да заври, като продължавате а бъркате, за да изчезнат бучиците, после добавете сметаната и индийското орехче. Отлейте 285 мл от соса. В останалия сипете лимоновия сок и доматеното пюре. Охладете и сложете треската, скаридите и мидите.

Поставете лазанята в тавичка, залейте с гореща вода и я оставете 5 минути да омекне. Отцедете добре. Намаслете дълбок съд. На дъното разстелете 1/3 от лазанята, така че корите леко да се застъпват. Отгоре разпределете равномерно ½ от соса от морски продукти. Орният пласт трябва да бъде от лазаня. Залейте лазанята с водна чаша от заделения сос. Смесете галетата, кашкавала и магданоза и наръсете отгоре с тази смес. Загрейте фурната до 180 градуса и печете 1 час, докато ястието се покрие с хрупкава златиста коричка.

 

Лазаня с пилешко

 

Продукти за 4 порции:

250 г яйчена лазаня
570 мл прясно мляко
1 дафинов лист
6 зрънца черен пипер
2 глави кромид лук
2 с.л. зехтин
1 скилидка чесън, пресована
120 г пресни гъби
700 г пилешка кайма
60 г брашно
1 ч.л. сушен риган
400 г консервирани домати, намачкани
150 мл сухо бяло вино
30 г черни маслини, почистени и нарязани
½ ч.л. сол
смлян черен пипер
50 г краве масло
¼ ч.л. индийско орехче
30 г пармезан
маслини и нарязани домати за украса

Приготвяне:

Налейте млякото в тенджерата, добавете дафиновия лист, зрънцата черен пипер и едната глава кромид лук. Оставете да заври. Свалете от огъня и похлупете. Запържете лука със зехтина в голям тиган. Добавете чесъна и гъбите и пържете 3 минути. Сложете и каймата и леко бъркайте 2 минути, след което сипете брашното, ригана, доматите, виното и маслините. Посолете половината сол и поръсете с черен пипер. Оставете ястието да заври, като бъркате периодично. Намалете котлона и варете, без да похлупвате, 20 минути, докато сместа се сгъсти.

Поставете лазанята в тавичка, залейте с гореща вода и я оставете 5 минути да омекне. Отцедете добре. Прецедете млякото, извадете дафиновия лист, пипера и лука. Разтопете маслото в отделна тенджера, разбъркайте в него брашното и го запържете 1 минута на тих огън. Постепенно налейте млякото и оставете да заври, като бъркате постоянно, докато сосът се сгъсти и бучиците изчезнат. Подправете с останалата сол и с черен пипер и индийско орехче и варете 2 минути.

Намажете с масло недълбок тиган. Разстелете 1/3 от корите лазаня по дъното, така че да се застъпват. Изсипете половината от плънката с каймата, а върху нея 1/3 от соса. Повторете, а после върху белия сос наредете останалите кори лазаня и поръсете пармезана. В загрята до 180 градуса фурна поставете съда и печете 1 час, докато горният пласт се покрие със златист цвят. Украсете с маслини и резени домати.

 

Потопете се във вкуса на Италия с още няколко предложения от нас:

Лазаня по моряшки >>

4 класически пици от средиземноморската кухня >>

Пица с четири вида сирене >>

Тирамису, моя любов! >>