Английски коледен кейк

Продукти:

За плънката:
150 г сушени череши
150 г стафиди
50 г сушени червени боровинки
50 г захаросани портокалови корички
50 г захаросани череши
100 мл ром
За тестото:
225 г разтопено масло
2 яйца
2 жълтъка
180 г кафява захар
50 мл прясно мляко
250 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
½ ч.л. канела
½ ч.л. джинджифил
½ ч.л. анасон
½ настъргано индийско орехче
100 г микс от натрошени ядки
50 г белени бадеми за украса

Приготвяне:
Всички сушени плодове се накисват за една нощ в рома. На следващия ден се приготвя тестото за сладкиша, като маслото, яйцата, белтъците, прясното мляко и захарта се разбиват с миксер на пухкав крем. Добавят се брашното, бакпулверът и подправките и се бърка, докато се получи  гъсто омесено кексово тесто. В готовото тесто се добавят миксът от ядки и накиснатите сушени плодове заедно с течността.разбърква се внимателно с лъжица. Малка форма с падащо дъно с диаметър между 20 и 23 см се намазва с масло и се поръсва с брашно. В нея се изсипва тестото, заглажда се отгоре и се поръсва с белените бадеми. Формата се покрива с алуминиево фолио.

Кейкът се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна около 1 час, след което се сваля фолиото и градусите се намаляват на 160. Така се пече още 1 час. Намазва се обилно със сладка сметана и по желание е декорира с боровинки. След като е готов, сладкишът се оставя да се охлади напълно, преди да се извади от формата. Съхранява се на хладно място.

Немски снежни лунички с лешници

Продукти:
250 г масло меко
90 г пудра захар
настърганата кора на ½ лимон
½ ч.л. есенция ванилия
380 г брашно
100 г ситно смлени лешници
2 белтъка
пудра захар за поръсване

Приготвяне:
Маслото, пудрата захар и белтъците се разбиват с миксер на гъст крем. Добавят се ванилията и настърганата лимонова кора, лешниците и брашното. Омесва се меко, хомогенно тесто, което се оставя в хладилника за поне 1 час. След това от него се късат малки топченца и се оформят лунички, които се нареждат в тава, застлана с хартия за печене. Сладките се пекат на 200 градуса за 15 минути, след което се изваждат от фурната.оставят се да се охладят за няколко минути и още топли се поръсват с пудра захар.

Портокалови шоколадови корички по испански

Продукти:
4 портокала
600 г захар
400 мл вода
фина захар за овалване
200 г натурален шоколад

Приготвяне:
Портокалите се обелват и корите им се нарязват на тесни парченца – дълги или къси по желание, след което се бланшират три пъти във вряла вода – така се премахва горчивината им. В тенджера се смесват водата и захарта, докато захарта се разтвори напълно. В сместа се пускат портокаловите корички и се варят, като се разбъркват от време на време на бавен огън около 40 минути, или докато придобият леко прозрачен вид. Портокаловите корички се изваждат от сиропа и се подреждат върху хартия за печене. Ако искате да бъдат покрити само със захар, ги оваляйте в нея. Ако желаете да са в шоколадова обвивка, трябва да се изчака да се охладят и да изсъхнат напълно (за предпочитане в продължение на едно денонощие). Шоколадът се разтваря на водна баня и портокаловите корички се потапят внимателно в него или се намазват с готварска четка от всички страни, след което се оставят отново да изсъхнат напълно.