Днес за лятната трапеза избрахме три сладки изкушения с вкус на слънце и гора. Едно кулинарно приключение за сетивата, което трябва да бъде изживяно...

Съставките за всяка една от рецептите е за 1 тава с диаметър ок. 22-24 см:

Тарта с черни боровинки и извара

Продукти:
60 г краве масло
120 г маслени бисквити
2 с.л. овесени ядки
3 яйца
200 г прясно сирене
250 г извара
4 ч.ч. нишесте
настъргана кора на 1 лимон
щипка сол
150 г пудра захар
150 г черни боровинки
За гарниране:
още 50 г боровинки
листенца мента
1 с.л. пудра захар

Приготвяне:
Фурната се загрява до 180 градуса. Дъното на тавата се покрива с хартия за печене. Маслото се нагрява леко, за да се разтопи. Бисквитите се натрошават на ситно, след което се смесват с овесените ядки и разтопеното масло. Получената смес се разстила върху дъното на формата като леко се притиска. Отделят се жълтъците от белтъците на 2 яйца. Прясното сирене фино се раздробява с миксера, изварата и останалото яйце. Жълтъците, нишестето и настърганата лимонова кора се сипват в отделна купа и се разбъркват добре.
Белтъците и солта се разбиват на твърд сняг. Над тях внимателно се пресява пудрата захар и белтъците продължават да се бият, докато сместа заблести. Половината от белтъците на сняг се добавят към сместа с извара, след това се слагат боровинките и чак накрая – останалият сняг от белтъци. Сместа се изсипва в подготвената форма и се пече 30 минути. Сладкишът се покрива с хартия за печене. Температурата се намалява на 160 градуса и се пече още около 1 час. Оставя се да се охлади 30 минути в изключената фурна на отворена врата. Накрая сладкишът се охлажда върху решетка за сладкиши и до сервирането му се държи в хладилник. Преди поднасяне се украсява с боровинките, ментата и пудрата захар.

Тарта с кайсии и мюсли

Продукти:
За тестото:
120 г брашно
25 г пудра захар
щипка сол
настъргана кора на 1 портокал или лимон
60 г краве масло на парченца
1 жълтък
1 с.л. портокалов сок
масло за формата
За плънката:
500 г кайсии
4 с.л. портокалов сок
по ¼ ч.л. канела и какао на прах
2 с.л. течен мед
50 г овесени ядки
по 1 с.л. светли стафиди, счукани лешници и слънчогледови семки
1 ч.л. сусам

Приготвяне:
За приготвянето на тестото брашното се пресява в купа, добавят се пудрата захар, солта и настърганата лимонова кора. Маслото се размесва с ръце, като продуктите се претриват между дланите, така че да се образуват фини трохи. Добавят се жълтъкът и портокаловият сок, след което всичко се замесва на еластично тесто. Оформя се на топка, увива се във фолио и се оставя поне 30 минути на студено. Междувременно кайсиите за плънката се измиват, разделят се на половинки, отстраняват се костилките и се нарязват на четвъртинки. 3 с.л. портокалов сок, канелата и какаото на прах се слагат в тиган, захлупват се с капак и от време на време се разбъркват, като се варят 20-25 минути до сгъстяване. Кайсиите се охлаждат и се разбъркват с 1 с.л. мед. Тестото се разточва на тънка кора върху поръсена с брашно работна повърхност и се поставя в намазаната с мазнина форма. Блатът се набожда многократно с вилица, покрива се с хартия за печене и се пече 15 минути в предварително загрятата до 190 градуса фурна.

След това хартията за печене се отстранява и блатът се пече още 5 минути. Изважда се от фурната и се оставя да изстине. Температурата на фурната се намалява на 180 градуса. Смесват се овесените ядки, стафидите, лешниците, слънчогледовите семки и сусамовите семенца. 1 с.л. портокалов сок и 1 с.л. мед се добавят към сместа и всичко се разбърква. Охладените кайсии се подреждат върху блата. Отгоре се поръсва със сместа с мюсли и леко се притиска. Тартата се пече около 15 минути, докато стане златисто кафява и хрупкава. Може да се сервира и топла.

Тарта с френско грозде и марципан

Тази тарта се приготвя по желание и възможност от трите сорта френско  грозде – червено, черно и бяло. Те са с различен вкус, но взаимно се допълват. Имайте предвид, че френското грозде прекрасно може да бъде заменено с узрели червени и черни боровинки.

Продукти:
За тестото:
225 г брашно
150 г масло
50 г захар
мазнина за формата
За глазурата:
700 г френско грозде
300 г марципан
3 яйца
225 г масло
16 г желатин
сокът на 2 портокала
4 с.л. пудра захар

Приготвяне:
Брашното, маслото и захарта се слагат в купа и се разбиват с миксер. Поръсват се ръцете с брашно и тестото се меси, докато стане гладко. Оформя се на топка. Увива се във фолио и се оставя на студено 30 минути. Фурната се загрява на 200 градуса. Формата се намазва с олио или масло, тестото се изважда от хладилника и се омесва още един път. Тестото се разстила във формата, като се изтегля и по стените. Блатът се набожда на вилица многократно. Пече се 15 минути в средата на фурната отдолу и отгоре. Марципанът, яйцата и маслото се разбиват на крем с миксер, след което се разстилат върху предварително опечения блат за торта. Фурната се намалява на 180 градуса и се пече около 3 минути. Междувременно желатинът се накисва в студена вода, след което се разтваря с малко гореща вода. В купа се разбиват разтвореният желатин, сокът от двата портокала и пудрата захар и се омесват с добре измитото френско грозде. Оставя се в хладилника 30 минути, за да се желира. След това плодовата смес се разстила върху блата за тортата. Може още един път да се охлади. Чудесно може да се комбинира с чаша айс кафе.