Кивито придава великолепен и несравним сладко-кисел вкус на всяко блюдо. Сокът от плода пък съдържа ензим, който прави всяко месно ястие още по-нежно и крехко. Ето три вкусотии с неподражаемото участие на сочното киви, които си струва да се опитат. Всяка рецепта е за 4 порции:

Плодът киви - богат на витамин С >>

Пикантно агнешко с киви

Продукти:
600 г нетлъсто агнешко от бут, нарязано на хапки
2 зрели плода киви
1 счукана скилидка чесън
1 с.л. настърган пресен корен джинджифил
1 ч.л. счукан кориандър на зърна
1 ч.л. счукан кимион на зърна
2 нарязани на полумесеци малки глави лук
1 зелен лимон1 нарязан на полумесеци

Приготвяне:
Овкусете агнешкото месо в купа. Обелете, нарежете и намачкайте двата плода киви. Добавете ги към хапките агнешко с чесъна, джинджифила и подправките. Разбъркайте добре. Похлупете и оставете да се маринова за 5 минути. Загрейте грила на висока степен. Набедете хапките на 4 дълги метални шиша, като редувате с резени лук. Залейте с останалата марината и поръсете с малко сол. Изпечете шишчетата в грила, като обръщате от време на врече, за 8-10 минути, докато придобият равномерен златист загар. Набодете резен зелен лимон в края на всяко шишче и сервирайте.

Печено пиле с киви и картофи

Продукти:
700 г големи картофи, обелени и нарязани
2 с.л. зехтин
8 обезкостени пилешки бутчета без кожа
8 крехки стръка риган
8 ч.л. доматено пюре
4-5 плода киви
2 сърцевини от маруля, разделени на листа за сервиране

Проготвяне:
Загрейте предварително фурната на 240 градуса. Сложете нарязаните картофи в тенджера залейте с вряла вода и ги оставете да заврат. Намалете огъня леко и варете 5 минути или докато омекнат. Отцедете. Сипете 1 ч.л. зехтин в голям, плитък огнеупорен съд. Подредете картофите в един слой, като ги прикриете леко, ако се налага. Използвайте първите няколко резена картофи, за да разстелете зехтина и да намаслите съда. Разрежете пилешките бутчета и ги намажете с доматеното пюре. Посолете, след което поставете стрък риган във всяко бутче. Прегънете бутчетата на две, за да задържат ригана и ги поставете върху картофите. Посолете и поръсете д останалия зехтин равномерно. Печете 15-20 минути, докато пилето се зачерви добре и се изпече, а картофите започнат да стават златисти и хрупкави по краищата. Извадете от фурната и най-сетне добавете нарязаните на кръгчета резени от двата плода киви и ги разпределете равномерно. Сервирайте веднага, гарнирано с малки, хрупкави листа маруля.

Сочна плодова салата с ананас, ябълки и киви

Продукти:
410 г консерва резени ананас
4 плода киви
4 ябълки
сокът на 1 портокал
Кората на 1 зелен лимон
250 мл цедено кисело мляко

Приготвяне:
Разпределете парченцата ананас в собствения им сок в 4 купи. Обелете и нарежете 4 плода киви и ги подредете върху ананаса, след което добавете резените ябълки заедно със сока на още един портокал. Настържете едро кората на 1 зелен лимон върху салатите, а преди да сервирате, изстискайте сока отгоре. Покрийте всяка порция с по 1 с.л. цедено кисело мляко.

Витаминозна салата с магданоз и киви >>