Огретен с авокадо и бадеми

Продукти за 4 порции:
400 мл прясно мляко
1 връзка зелен лук
1 лимон
смлян черен пипер
4 големи плода авокадо
50 г меки сушени домати, едро нарязани
2 с.л. брашно
1 ч.л. дижонска горчица
75 г белени бадеми
¼ ч.л. червен пипер

Приготвяне:
Сипете 200 мл мляко в тенджера. Нарежете на малки колелца лука. Обелете 2 тънки ленти кора от лимона. Добавете лука и лимоновата кора към млякото и загрейте до завиране. Похлупете тенджерата и оставете така няколко минути. Межувременно разполовете и обелете плодовете авокадо и отстранете костилките. Нарежете месестата част и я сложете в купа. Поръсете с 2 ч.л. лимонов сок и малко смлян черен пипер и разбъркайте. Подредете половината резени авокадо в съд за печене, поставете отгоре нарязаните домати и завършете със слой от останалите резени авокадо.

Смесете брашното с останалото мляко и горчицата, след което го разбийте с топлото, ароматно мляко. Оставете сместа да заври, като бъркате, докато се сгъсти и стане на гладка. Отстранете лимоновата кора, след което леко посолете соса.

Сипете соса върху авокадото, след което поръсете с белените бадеми и червения пипер. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна 15 минути, докато сосът започне да пуска мехурчета, а бадемите леко покафенеят.

 

frenchfoodiebaby.blogspot.com

 

Салата с яйца, авокадо и домати

Продукти за 4 порции:
6 яйца
120 г зелена салата
500 г домати
2 плода авокадо
1 малка връзка листа от босилек, накъсани
3 с.л. зехтин
2 ч.л. лимонов сок
сол на вкус

Приготвяне:
Сварете яйцата за 10 минути. Отцедете и ги сложете в купа със студена вода, за да изстинат. Смесете зелената салата с доматите и двата плода авкадо, обелени и нарязани на кубчета. Обелете и накълцайте яйцата и ги добавете към салатата. Смесете босилека със зехтина, лимоновия сок и солта. Залейте салатата с дресинга и разбъркайте внимателно. Сервирайте веднага.

 

Печена сьомга със спанак и сос от авокадо

Продукти за 4 порции:
4 филета сьомга по ок. 115 г всяко
180 г млади листа пресен спанак

За маринатата:
1 с.л. олио
1 с.л. соев сос
2 ч.л. течен мед
2 ч.л. пълнозърнеста горчица
настърганата кора и сока на 1 лимон
2 с.л. зехтин
За соса:
1 голяма скилидка чесън, счукана
2 с.л винен оцет
2 с.л. нарязан захаросан джинджифил
4 стръка зелен лук
25 г кориандър

Приготвяне:
Загрейте тигана. Сложете спанака в суха тенджера само с водата по листата и бъркайте на слаб огън за 2 минути, докато спанакът се свие. Отцедете и оставете настрана. Запечете сьомгата в горещия тиган на котлона за 2-3 минути от всяка страна.

За маринатата смесете в олиото, соевия сос, меда, горчицата и 1 с.л. от лимоновия сок. Печете рибата, без да я покривате, 15 минути. Поставете рибата в маринатата. За да приготвите соса, разполовете, отстранете костилките и нарежете на кубчета 2 плода авокадо. Добавете винения оцет, нарязания захаросан джинджифил и счуканата скилидка чесън. Нарежете стръкчетата лук и тънката част от стръковете и листата на 25 г кориандър в салцата. Разбъркайте. Гарнирайте рибата със спанака и полейте с авокадовата смес.