Как да създадем илюзия за просторно жилище и как да направим така, че то да изглежда уютно, голямо и гостоприемно? Това е въпрос, който сигурно си задава всяка домакиня, която прилежно се грижи всичко вкъщи да е подредено и чисто, но все пак никога не й достига място за нищо.

Като за начало се отървете от всичко излишно. Знаем, че имаме навика да пазим дори и нещата, които не стават за нищо, точно като героя на Гогол – Плюшкин. Рано или късно обаче се оказва, че ги държим напразно. Затова старите мебели, покривки, покъщнина и всичко, за което се сещате, че попада в тази графа, просто изхвърлете. Оставете новите мебели и тези, които сте използвали в последните няколко месеца. Ако има нещо, което не сте използвали за този период, това означава, че то не е жизненоважно за съществуването на вас и вашето семейство.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos
Това беше практичната част на нещата. Следва да създадем илюзия за пространство. Тъмните цветове прихлупват всяко помещение и го карат да изглежда малко и негостоприемно. Това се отнася както за стените, така и за пода. Ако скоро планувате освежителен ремонт и жилището ви е малко, то изберете цветове от светлата гама, които същевременно са топли и носят усещане за уют – жълто, оранжево, охра, светло розово и т.н. Ако все пак държите на тъмни цветове, които да подчертаят индивидуалността на дома ви, използвайте ги за аксесоарите – рамки за снимки, покрички за мебели, полилеи, лампи, свещи, килими, изтривалки, вази, часовници, свещници, кашпи.

Ако наистина разполагате с малко жилище, то добро разрешение на проблема са мебели, които се прибират в стената вертикално – леглата, бюрото, масата в столовата. Така през деня ще има достатъчно пространство за вас и вашите гости. Надуваемите душеци, разтегателни легла и дивани пък са чудесно решение за неочаквани гости, които замръкват във вашия дом. Първите два варианта в сгънато състояние ще заемат много малко място в гардероба. Диванът пък през деня се превръща в част от интериора на дома.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Добро решение е спалнята ви да е с повдигащ механизъм. Отдолу можете да поберете всевъзможни неща - от юргани и завивки до стари дрехи и куфари.

Снимка: Thinkstock/Guliver PhotosЗа детската стая най-практично (ако имате две деца или повече) е да намерите красиво легло на два етажа, което спестява много от пространството.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Светлината е още един ключов фактор, с който трябва да се съобразите, преобразявайки дома си в „по-голям“ (оптически). Поставянето на огледало в коридора, което да отразява светлината и малки кокетни лампи, които да отвличат вниманието от малкото пространство, са добро решение, което ще създаде усещане за простор.

От нашите майки сме свикнали и придобили навика да покриваме всяка мебел с кокетни покривчици. Интериорните дизайнери са категорични, че това може само да смали размерите на стаята и помещението. Вместо това опитайте да не покривате телевизора, столовете и скрина. Убедете се сами как това ще отвори помещението.