За красива кожа

Снимка: Thinkstock/Guliver PhotosПортокаловите кори са чудесно средство за разкрасяване – намаляват акнето, бръчките и изглаждат кожата. Могат да се използват като домашно приготвена маска или да се поставят във водата във ваната. Друг вариант е да изсушите корите и да ги стриете на прах – прибавени във вода са чудесен скраб за лицето. Благодарениет на антиоксидантите и витамин С в портокаловите кори, кожата ви ще се изглади и ще придобие здрав вид.

За борба срещу насекомите

Снимка: Thinkstock/Guliver PhotosПортокаловите кори могат да бъдат използвани като репелент срещу комари, след като бъдат втрити в кожата или тя бъде напръскана с вода, в която са разтворени изсъшени и стрити кори. С тяхна помощ можете да се отървете и от мравките – отново със стрити на прах кори, разтворени във вода.

За благоуханен дом

Снимка: Thinkstock/Guliver PhotosАко постоянно купувате освежители и ароматозатори за банята и цялата къща – не е нужно, защото портокаловите кори внасят благоуханен аромат и свежест независимо къде са поставени. Просто начупени и оставени на случайни места във вашия дом, те оставят мирис на тропическа екзотика.

Срещу набезите на вашата котка

Снимка: Thinkstock/Guliver PhotosПовечето котки изобщо не обичат портокалови кори. Ако имате място или стая у дома, които не искате да бъдат обект на разузнаване от страна на вашия домашен любимец, просто поставете малко от корите на прага на стаята или в саксията с любимите ви цветя. Котката ви няма да ги докосне.

Просто за здраве

Снимка: Thinkstock/Guliver PhotosКонсумацията на неизсушени портокалови кори или пък мармалад, направен от тях, както и поставянето им в кексове и торти, ще ви помогнат в борбата с много заболявания. Портокаловите кори са ефикасни за поддържането на нивото на холестерола в кръвта и кръвното налягане.