Предлагам Бяло саламурено краве сирене LACRIMA Стандарт с Пино гри или с Божоле

Предложения за подходящо вино:
Mezzacorona Pinot Grigio Trentino DOC, Италия
Georges Duboeuf Beaujolais - Villages Nouveau, Франция

Принципно групата на белите сирена много добре се съчетава с млади и свежи вина, по-добре бели, но също и с леки червени. Идеални са със сортове като Совиньон блан и Ризлинг или с млади червени вина като Божоле и Гъмза.

Считам, че това ще е една добра комбинация  заради свежестта и билковите акценти на сорта Пино гри, които кореспондират на LACRIMA Стандарт, а игривото плодово Божоле ще добави още едно измерение към вкусовете на LACRIMA Стандарт без леките му танини да влизат в конфликт с вкуса на  сиренето.

Вили Гълъбова, сомелиер

Вили Гълъбова е сред най-добрите винени експерти в България. Тя е винен консултант и един от учредителите на Българска Винена Академия. Специалист с повече от 15-годишен международен опит и признание, тя е първата българка, обучавана в най-престижната образователна институция в света за вино - Лондонския Институт за Вино THE INSTITUTE OF MASTERS OF WINE. Вили е и първият български международен винен съдия, като в момента журира в повече от 10 световни винени конкурса на 3 континента.  В досегашната си практика има проведени над 300 тренинга и консултантски сесии в сферата на производството, маркетинга, експорта и продажбите на вино. Част е от дегустационните панели на Дивино и на Националния институт за изследване на вината и спиртните напитки. Автор е на книгата „Виното е за всички” и на множество статии и есета, посветени на виното.

Обратно към играта >>>

Към Бяло саламурено краве сирене LACRIMA Екстра предлагам Совиньон блан

Предложения за подходящо вино:
Giesen Marlborough Ridge Sauvignon Blanc, Нова Зеландия
Santa Digna Sauvignon Blanc, Чили

Групата на белите сирена много добре се съчетава с млади и свежи вина, по-добре бели, но също и с леки червени.

Подчертаната свежест на този сорт ме кара да мисля за него като добър партьор на свежо бяло саламурено сирене от LACRIMA. Леко киселият вкус на това сирене може да бъде сериозно изпитание за почти всички червени вина, защото допълнително подчертава тяхната киселинност и придава стоманен вкус на танините. Но с ароматно бяло свежо вино двата компонента стават равностойни и по-скоро с тенденция да се обогатяват, отколкото да воюват.

Вили Гълъбова, сомелиер

Вили Гълъбова е сред най-добрите винени експерти в България. Тя е винен консултант и един от учредителите на Българска Винена Академия. Специалист с повече от 15-годишен международен опит и признание, тя е първата българка, обучавана в най-престижната образователна институция в света за вино - Лондонския Институт за Вино THE INSTITUTE OF MASTERS OF WINE. Вили е и първият български международен винен съдия, като в момента журира в повече от 10 световни винени конкурса на 3 континента.  В досегашната си практика има проведени над 300 тренинга и консултантски сесии в сферата на производството, маркетинга, експорта и продажбите на вино. Част е от дегустационните панели на Дивино и на Националния институт за изследване на вината и спиртните напитки. Автор е на книгата „Виното е за всички” и на множество статии и есета, посветени на виното.

Обратно към играта >>>

Бяло саламурено овче сирене – Гевюрцтраминер и Ризлинг; Пино ноар и Мелник

Предложения за подходящо вино:
Villa Yustina 4 Seasons Autumn, България
Villa Melnik Bergule Melnik 55, България

По-изявеният аромат и пикантност на LACRIMA овче сирене предполага и по-ароматен винен партньор. Сред белите вина това биха били вина от сортовете Гевюрцтраминер или Ризлинг. Приятната свежа линия, която присъства както във вината, така и в сиренето е обединяващото звено тук, а богатият цветисто плодово парфюмен профил на вината омекотява и дава ново измерение на пикантния мускусен вкус на овчето сирене. По линията на червените вина добрата комбинация тук би могла да бъде с вина от сортовете Пино ноар и Мелник заради техните по-леки структури, но ярки ароматни индивидуалности, в които често също ще откриете мускусни тонове, кожа, горски листа и др.

Вили Гълъбова, сомелиер

Вили Гълъбова е сред най-добрите винени експерти в България. Тя е винен консултант и един от учредителите на Българска Винена Академия. Специалист с повече от 15-годишен международен опит и признание, тя е първата българка, обучавана в най-престижната образователна институция в света за вино - Лондонския Институт за Вино THE INSTITUTE OF MASTERS OF WINE. Вили е и първият български международен винен съдия, като в момента журира в повече от 10 световни винени конкурса на 3 континента.  В досегашната си практика има проведени над 300 тренинга и консултантски сесии в сферата на производството, маркетинга, експорта и продажбите на вино. Част е от дегустационните панели на Дивино и на Националния институт за изследване на вината и спиртните напитки. Автор е на книгата „Виното е за всички” и на множество статии и есета, посветени на виното.

Обратно към играта >>>

LACRIMA кашкавал от краве мляко – отлежало регионално Мерло или Мавруд

Предложения за подходящо вино:
Еnira Merlot, България
Manastira Ilay Mavrud Reserve, България

Принципно жълтите сирена се съчетават добре с голямо разнообразие от вина, както бели, така и червени, но най-подходящи за мен са комбинациите с отлежали червени вина Бордо, Риоха и Кианти или с вина от сортовете Мерло и Мавруд.

Моето предложение към Краве кашкавал LACRIMA еднозначно са отлежали Мерло или Мавруд и то такива, които произхождат от същия район. Така бих искала да демонстрирам правилото, че вина и сирена от един и същи район си партнират прекрасно. В тази комбинация имаме идеално допълване на контрастите – на мазната плътна структура на кашкавала и плодовия, но с изразени танини вкус на Мерлото и Мавруда. Тази комбинация също така добре илюстрира правилото, че колкото по-зряло е едно сирене, толкова по-отлежало вино му подхожда.

Вили Гълъбова, сомелиер

Вили Гълъбова е сред най-добрите винени експерти в България. Тя е винен консултант и един от учредителите на Българска Винена Академия. Специалист с повече от 15-годишен международен опит и признание, тя е първата българка, обучавана в най-престижната образователна институция в света за вино - Лондонския Институт за Вино THE INSTITUTE OF MASTERS OF WINE. Вили е и първият български международен винен съдия, като в момента журира в повече от 10 световни винени конкурса на 3 континента.  В досегашната си практика има проведени над 300 тренинга и консултантски сесии в сферата на производството, маркетинга, експорта и продажбите на вино. Част е от дегустационните панели на Дивино и на Националния институт за изследване на вината и спиртните напитки. Автор е на книгата „Виното е за всички” и на множество статии и есета, посветени на виното.

Обратно към играта >>>

LACRIMA кашкавал от овче мляко

Предложения за подходящо вино:
Yamantiev's Cabernet Sauvignon Reserve, България
Argento Malbec, Аржентина

Тук, подбирайки винените партьори на LACRIMA овче кашкавал, съм се ръководила от правилата, че по-пикантното сирене изисква по-силно вино и че на по-плътните отлежали жълти сирена подхождат плътни и добре стареещи вина. Колкото по-солидна и мазна е текстурата на сиренето, толкова по-плътно тяло трябва да има виното. Смятам, че добри партьори на Овчия кашкавал биха били червени вина с много плътно тяло от сортовете Каберне совиньон, Сира или Малбек.

Вили Гълъбова, сомелиер

Вили Гълъбова е сред най-добрите винени експерти в България. Тя е винен консултант и един от учредителите на Българска Винена Академия. Специалист с повече от 15-годишен международен опит и признание, тя е първата българка, обучавана в най-престижната образователна институция в света за вино - Лондонския Институт за Вино THE INSTITUTE OF MASTERS OF WINE. Вили е и първият български международен винен съдия, като в момента журира в повече от 10 световни винени конкурса на 3 континента.  В досегашната си практика има проведени над 300 тренинга и консултантски сесии в сферата на производството, маркетинга, експорта и продажбите на вино. Част е от дегустационните панели на Дивино и на Националния институт за изследване на вината и спиртните напитки. Автор е на книгата „Виното е за всички” и на множество статии и есета, посветени на виното.

Обратно към играта >>>