За какво можем да използваме стари дрехи и парцали, след като животът им вече е свършил? Предлагаме ви 13 начина да вдъхнете нов живот на парцалчетата, които вече сте отписали и почти сте хвърлили в боклука.

1. За парцали. Винаги изниква нещо непредвидено, което да забършете вкъщи, особено ако имате малки пакостници.
2. За направата на детски играчки. Когато съберете разноцветни парцалчета може да ушиете парцалена кукла или топка за децата.
3. Ленти за коса. Изрежете дълги ленти от остатъците плат. Използвайте ги, когато тренирате, за да вържете косата си или когато си правите маска на лицето, за да не изцапате косата.
4. За юрган. Направете уникален юрган от остатъците плат. За целта ще трябва да събирате малко по-дълго парчетата, но затова пък резултата ще е зашеметяващ, уникален и шарен.
5. За калъфки на декоративните възглавници в хола. Повечето възглавници от този тип се продават без калъфки, което затруднява поддръжката им. Направете собствени калъфки, които ще можете да перете в пералнята.
6. Украса за празненството в детската градина. Ушийте цвете – теменужка за тържеството на вашата малка принцеса.
7. Торба за пазаруване. Нашите родители са използвали платнени чанти, преди да влязат в широка употреба найлоновите. Тези от плат се завръщат на мода, като еко вариант.
8. За декорация. Можете да използвате малки парченца плат, за да украсите някоя стара фоторамка или картина.
9. За завръзване на разсада в градината. Не е нужно да купувате специални ленти, с които да връзвате доматите и краставиците. Достатъчно е да нарежете парцалите на дълги ленти.
10. За направата на килимче или изтривалка. От различни по цвят платове се нарязват ленти, които се сплитат на плитка. Увиват се в кръг или овал и се зашиват. Идеята е на нашата читателка giggos.
11. За игленик. Можете сами да си направите игленик, който да закачите с пиронче на стената. В старо парче плат натъпкайте памук или най-добре още стари парцали, зашийте горното парче, така че да се получи топка, която лесно ще прикрепите за стената или хладилника.
12. По-креативните от вас могат да си направят и картичка с помощта на парцали, ножичка и лепило.
13. За да закърпите някоя дупка по опърпаната дамаска или на някоя дреха, която обичате да носите вкъщи.