Когато става въпрос за отстраняване на петна, струва си да разполагаме с информация за това. Бързото действие с правилната информация ще са далеч по-полезни за тази красива нова дреха, отколкото безкрайното и често безрезултатно търкане на изцапаното място. Така че продължете да четете – ще ви помогне да спасите някоя любима риза например.

  • На първо място изберете какво средство ще използвате в борбата с омразното петно. След като го направите, уверете се, че имате под ръка основните неща: чисти меки парцали, шишета спрей, препарат за съдове, сол, лимонов сок, сода за хляб, лак за коса и разбира се - препарат срещу петна, който сте използвали преди и знаете, че можете да му се доверите.
  • Преди да приложите което и да е от тези средства обаче, го изпробвайте върху част от дрехата, която не се вижда. Така проверявате за устойчивост на цвета – ако се промени, сменете продукта.
  • Може да изглежда очевидно, но много хора не го правят – следвайте инструкциите за пране на етикета. По-високата температура може да помогне да отстраните петното, но каква е ползата, ако дрехата се свие?
  • Действайте бързо! Пресните петна се отстраняват далеч по-лесно. Обработете дрехата колкото е възможно по-скоро преди да я изперете и никога не я поставяйте с петно в сушилнята (ако имате такава) – топлината прави повечето петна устойчиви.
  • Първо попийте петното и не го търкайте. Обработвайте с парцалче или салфетка/домакинска хартия върху изцапаното място, но от обратната страна на дрехата.
  • Ако не успеете да премахнете лекето от първия път, направете повторен опит. След това не се страхувайте да накиснете дрехата добре, преди да я поставите в пералнята.
  • Все пак не очаквайте чудеса. Може да ви отнеме поне 30 минути да отстраните упоритото петно, а както вече казахме - и повече от един опит. Но не се предавайте! Повторете упражнението няколко пъти и най-накрая вероятно ще постигнете целта си.

А ето и нашето удобно ръководство за отстраняване на най-често срещаните и определено доста трайни петна.

Дъвка

Поставете дрехата в найлонова торбичка и я оставете във фризера за 1 час. След като замръзне, трябва да можете да счупите дъвката на две или да я „изчоплите” с нож за масло.

Мастило

Тук има няколко възможности. Първо, може да опитате с безцветен лак за коса. Ако не се получи, смесете и намажете с паста от синап и вода. Оставете 15 минути, после изперете и изплакнете. За флумастери използвайте данатуриран спирт (има го в аптеките), а за бели тъкани намажете със сол и лимон и дръжте над пара.

Восък

Първо изчоплете по-голямата част от восъка, после покрийте останалото по дрехата с тънка или кафява хартия и изгладете с ютия. Сменяйте хартията, когато восъкът попие в нея.

Трева

Натъркайте обратната страна на петното с денатуриран спирт. След това изперете както обикновено.

Кръв

Накиснете дрехата в студена солена вода преди изпиране. Ако петното е старо, може да добавите няколко капки амоняк или да намажете с паста от царевично брашно и вода, която да отстраните с четка, когато изсъхне.

Чай и кафе

Накиснете дрехата в малко топла вода. Търкайте леко с течен препарат, после изперете съгласно инструкциите.

Масло

Изстържете маслото, после наръсете с талк и оставете да престои 20 минути. Изчеткайте пудрата, обработете предварително петното и изперете.