Обличаме и обичаме дрехите си. Някои от тях дори обожаваме. Но какво се случва след продължително носене – да, появяват се досадните петна от пот по тях. Ако все още не сте намерили подходящ препарат, с който да ги премахвате или да предотвратявате тяхната поява, на помощ идват бабините рецепти.

Кислородна вода за петна от пот

Едно от най-добрите решения за премахване на петна от пот от бели тъкани е кислородната вода. Тя се свърза с протеини, които се съдържат в остатъците от пот по дрехите и ги премахва. По този начин можете да предотвратите постепенното потъмняване и пожълтяване.  Смесват се равни количества кислородна вода и вода, в която се накисват дрехите за 30 минути и се изплакват със студена вода. Ако петната все още упорстват, пригответе по-силен разтвор и повторете процедурата. Със цветните тъкани обаче, трябва да бъдете особено внимателни, тъй като кислородната вода действа избелващо.

Снимка: Thinkstock/Guliver PhotosЗа цветните дрехи – ябълков оцет

Ако решите, че кислородната вода е прекалено силна особено за цветните материи, тогава използвайте безопасните свойства на оцета. Разбъркайте 1 супена лъжица ябълков оцет със 100 мл вода, за да отстраните упоритите петна от пот по дрехите. Накиснете за 20-30 минути и изперете със студена вода.

 

Разрешение и за неприятната миризма – сода за хляб

Понякога миризмата на пот остава дори и след внимателно и старателно пране. За премахването както на неприятната миризма и на петната от пот по дрехите, използвайте сода за хляб. Смесете я с малко вода до получаване на гъста каша. Нанесете на засегнатите места и оставете да подейства. Изплакнете добре и изперете както обикновено.

Снимка: Thinkstock/Guliver PhotosАспирин, но не за болежки, а за чисти дрехи

Натрошете на ситно 3 таблетки аспирин и добавете малко хладка вода, така че да се получи каша. Със стара четка за зъби натъркайте „болното място“ и оставете да подейства 20-30 минути. Изплакнете добре с хладка вода.

Жълти петна!!!

След многократно обличане по светлите ни дрехи се появяват жълти петна. Ако не вземете мерки навреме е почти неизбежно. Ако все пак се случи използвайте добре познатата ни белина.

Никога не гладете местата, на които са се появили жълти петна. Топлината от ютията ще спомогне за фиксирането на петното и премахването му ще се превърне в мисия невъзможна.