Ако си останала с впечатление, че понеже имаш или ще имаш ( т.е. ще се местиш) малък апартамент и няма причина да се тревожиш, защото малките „кутийки” са много лесни за обзавеждане, позволи ни да ти кажем, че това далеч не е вярно. Малките апартаменти са доста по-трудни за обзавеждане.

Недостатъкът на малките жилища е, че много често ги претъпкваме с вещи, което още повече ги смалява. За да избегнеш това на първо време трябва се освободиш от излишните вещи, които придават на дома ти безпорядъчен вид.

Малките вещите, които ти носят спомени и, с които не можеш да се разделиш – най-добре ги разгледай и помили кое от тях наистина има стойност, след като помислиш добре, изхвърли една част от останалото наистина ценно прибери в един определен за такива вещи шкаф или скрин.

Важно е да разположиш мебелите по такъв начин, че да остава повече открит под. Когато той се вижда, създава илюзия, че пространството е по-голямо.

Дизайнерите съветват да се ползва един цвят в малките жилища или в краен случай няколко негови гами. Няколко различни цвята ще донесат единствено обратен ефект. Визуален ефект за по-просторно помещение се получава и когато цветът на стените е близък или същият като този на мебелите.

Много важна е светлината. Против всякакви правила е в малката стая да има една-единствена лампа. Колкото по-добро е осветено едно помещение, толкова по-голямо ще изглежда то. Ако използваш прозрачни мебели, гарантирани ще имаш чувството, че жилището е по-голямо. Например - стъклена маса.

Ако декорираш стаите с много огледала, това също ще спомогне да не се чувстваш затворена като в кибритена кутийка. Още повече, че огледалата отразяват светлината и отварят пространствата.

Малките мебели са за предпочитане. Вместо например голямата холна маса, използвай малка холна масичка. Най-практични обаче са мултифункционалните мебели. Например легла, чийто дъна са ракли или шкафове, в които да съхраняваш дрехи, покъщнина и каквото се сетиш