Омръзнало ли ви е от задушаващите миризми на препаратите за почистване? А от грубата и изсъхнала кожа на ръцете ви, след като цял час сте търкали стените на фурната? Има по-приятен, природосъобразен и ароматен начин да почистим микровълновата.

Нужни са ви само кори от портокал.

Обелете един плод и поставете корите в чиния, подходяща за използване в микровълнова. Залейте ги с вода. Поставете чинията в микровълновата за 7 минути. Тъй като различните марки имат различни параметри, няма да препоръчаме мощност. При по-ниска температура може да оставите и двойно повече време. Ориентир може да бъде наличието на вода. Ако тя се изпари и останат само корите – крайно време е да изключите уреда.

Оставете затворена фурната около 20 минути след това. Така концентрираната пара ще разтвори напълно мазните натрупвания, а и самата фурна ще изстине, за да можете лесно да я допочистите. За целта използвайте суха памучна кърпа.

Киселината, която се съдържа в корите на портокала, разгражда мазните петна, които са основните замърсители на фурната. Освен това ароматът на портокал ще отстрани миризмите на застояло, риба или др., които понякога трайно се настаняват във фурната. Ще оставят приятен цитрусов аромат и в цялата кухня.

А портокалът изяжте като награда за добре свършената работа.