В сериала
„Къде е Маги?” има един много специален герой, който заслужава също толкова внимание, колкото и останалите главни персонажи, защото той е стожерът на Табакови – къщата на изчезналата Маги, която всички търсят…

Снимка: Евгений Милов, btv.bg

Преди да се случи житейската драма в семейството на Табакови, всеки един от членовете му открива себе си именно там. Тя е обединявала и сплотявала, подслонявала тяхната обич един към друг. Къщата е любима на трите деца на Табакови, а малките най-много се радват на прекрасната градина. Градината по сценарий е любимо място и на Вяра Табакова - майката на Маги. Там тя намира спокойствие сред цветята, които засажда и отглежда с много любов, любимо й е и вековното иглолистно дърво в двора.

За къщата герой ни разказва актрисата София Кузева-Чернева, (Вяра Табакова във филма) - „екранната собственичка на дома”, както я наричат истинските собственици на къщата:

Снимка: Евгений Милов, btv.bg

Харесва ли ти къщата, в която снимате „Къде е Маги” и успя ли да я почувстваш като своя, след като прекарвате дълги снимачни дни в нея?
Харесва ми това, че всичко в тази къща е истинско и светло. Има много простор и пасва изключително добре на стила на Табакови. Най-много ми харесва това, че въпреки, че е голяма, къщата не е като музеен експонат. Напротив. За мен една къща винаги има нужда от малко хаос. Когато влезеш в тази къща, усещаш, че всичко е на мястото си, но това не те дразни, а ти дава спокойствие. Има нещо живо в нея. Има любов в тази къща.

Снимка: Евгений Милов, btv.bg

Градината с верандата...

В реалния живот би ли живяла в тази къща?
Да, с удоволствие, може би бих добавила и вътрешен басейн, защото детето ми много обича да плува.

Имаш ли си любимо кътче в нея?
В дневната има едно място, което усетих като много специално за мен. Това е единият от ъглите на стаята, в който се срещат два прозореца. Има някаква аура на това място. Режисьорите също го забелязаха и много често героинята ми ще бъде виждана в това помещение да очаква детето си.

 

Според теб къде се намира душата на една къща?
Кухнята, със сигурност. Ще издам малко: в кухнята на Табакови ще се развиват много важни и основни за сериала ни сцени. Все по-често след изчезването на Маги, героинята ми Вяра, събира близките и семейството си в кухнята. Но и в истинския живот за мен духът на една къща се намира точно в тази стая, може би защото любовта минава през стомаха. Специално в къщата на Табакови мебелите в кухнята ме карат да се чувствам много уютно, понякога дори ми се иска да сготвя нещо в нея. Усеща се, че е изградена с любов и не само за готвене, но и за водене на приятен и искрен разговор.

Снимка: Евгений Милов, btv.bg

Надникваме още по-дълбоко в тайните на къщата, в която екранните зрители надзъртат всяка седмица, благодарение на bTV…

Къщата на Маги е реална резиденция, която се намира в полите на Витоша, в софийския квартал Княжевo. Докато актьори, сценаристи и режисьори неуморно се трудят на първите три етажа, на последния, четвърти, живеят истинските собственици. Ето какво ни разказаха те за построяването на техния дом, за обзавеждането и за сантименталните кътчета в него!

Къщата е построена в неокласически стил. На екрана трудно се забелязва, но размерите й са внушителни - разгърната площ - 1200 кв. м., застроена - 280 кв. м. Градината около нея е около 3 дка. Основните помещения в нея са 25, но идеята при построяването била е всеки обитател да има свое цялостно пространство, което да обитава самостоятелно от останалите. 

Снимка: Евгений Милов, btv.bg



Основната мебелировка на къщата е с антични мебели, купувани от Италия и Франция, които са на повече от 200 години и са масив ръчна изработка.

Цялата резиденция е построена от основи по законите на китайското изкуство за баланс и хармония фън шуй. Тя е ориентирана така в пространството, че да бъде огрята равномерно от слънцето през целия ден. Това води до пълна хармонизация на хората и пространството. Изчисленията на височините, квадратурите и формите на помещенията не са случайни, те са направени така, че да се създаде една пълна хармония.

Снимка: Евгений Милов, btv.bg

Това е стаята на Маги, която в действителност е стая на дъщерята на истинската собственичка

Снимка: Евгений Милов, btv.bg


Вестибюлната част (веднага след входа) е направена в осмоъгълна форма. Тя е центърът на къщата и е т.н. известна решетка по фън шуй, която се казва Ба гуа.

Истинската домакиня на къщата споделя, че няма любима част от нея, защото „абсолютно всяко кътче в този дом излъчва любов и светлина.”