Пластмасовите контейнери и найлонови пликове са удобни, но основният проблем при тяхната употреба е, че не могат да бъдат рециклирани и трудно се разграждат.  За щастие, има много практични и екологични решения за съхранение на храна и продукти, без да се използват пликове и кутии от пластмаса и найлон. Ето как да освободите кухнята си от вредните опаковки.

Памучни торбички за сандвичи

Ако си носим храна в офиса, обикновено използваме найлоново пликче, в което да загърнем сандвича. Алтернативата се нарича текстилно джобче. Представлява малко парче текстил, ушито така, че в него да може да се пъхнат филийките хляб и техния пълнеж. Формата наподобява пощенски плик за писмо. Може да изтупате трохите или да ги изперете, ако се изцапат, без това да повреди цветовете, материята или кройката. Джобчетата са за многократна употреба, а същевременно са много удобни.

Снимка: amazon.com

Хартиени пликове за леки закуски

Кафявите торбички от крафт хартия са един от най-добрите нетоксични избори да пренасяте храната си.  В такива торбички може да съхранявате и различни продукти в кухненските шкафове – боб, ориз и др., като е нужно само да ги затворите плътно – с ластик, връзка или кламер. Те са перфектни за пренасяне на бисквити, кифли и соленки.

Памучни чувалчета със стягащи връзки

Това е много добър начин за съхранение на зеленчуци, защото материята е дишаща и зеленчуците не се запарват, а същевременно с връзката чувалчето се затваря плътно и достъпът на кислород е ограничен. Когато използвате продуктите, може просто да сгънете чувалчетата, да ги навиете на руло и да приберете в малко чекмедже. В такива чувалчета може да съхранявате продукти в килера, мазето, а защо не да поставите и салатите в хладилника.

Снимка: amazon.com

Восъчна хартия

Във восъчната хартия се запазват и транспортират най-добре плодовете и зеленчуците, които консумирате директно. Може да увиете ябълка, авокадо, краставица. Може да поставите парче от нея върху купичка с неизядена супа или попара, за да предпазите от изсъхване.

Стъклени буркани

Не изхвърляйте бурканите, в които купувате доматени консерви, кисело мляко или други хранителни продукти. Измийте ги добре с гореща вода, за да премахнете миризмата. Накиснете в хладка вода, за да свалите етикета и изстържете леко, ако се налага, за да свалите лепилото. В тези буркани може да съхранявате ориз, боб, леща, макарони, ядки, сосове, домашно направено песто, сушени билки, както и остатъци от домашно приготвена храна – супи, таратор и т.н.  

Шапки за душ

Звучи леко странно, но и това е полезно. Вместо да ги изхвърлите, може да използвате шапките за душ като капаци на кутии.

Биоразградимо стреч фолио

Био алтернатива на обикновеното кухненско фолио е това, което може лесно да се рециклира. То се изготвя чрез ферментация на нишесте и може се рециклира до 2 месеца след употреба.  С него може да покривате купи, паници или чаши. Също така да завивате тестени изделия, така че да не се окисляват.

Снимка: iStock