За да получите най-красивите цветове на великденските си яйца, изберете такива с бели черпуки. Те са доста по-крехки и е възможно повечето от тях да се счупят при варенето, но върху бялата основа всеки цвят хваща по-силно. Ефектът на мраморното яйце може да получите по няколко начина. Ето кака:

1. С олио
Във всяка от разтворените бои сипете по няколко капки олио. Така боята няма да покрие цялата повърхност, а само отделни петна. След като извадите от единия цвят, потопете яйцето в друг. Така по много импресионистичен начин ще се наслоят различни цветове. 

Снимка: iStock



2. С бои за мраморен ефект
Специалните бои с мраморен ефект, които са налични в магазинната мрежа, се наричат още брилянтни. Боядисват се горещи, защото при висока температура на повърхността боите се захващат по-добре. Добре е да използвате ръкавици. Капвайте от всяка капсула на боята върху яйцето и размазвайте с пръсти. Няколко капки с различни цветове ще направят страхотен мраморен ефект. 

3. С техника ебру върху кухи яйца
За този вариант може да използвате художествени бои с мрамориращ ефект. Техниката ебру е изключителна лесна, забавна и с нея се получават яйца с уникална красота. Просто сипете по няколко капки от различните бои във водата. Потопете продуханото яйце бързо, докато не е изсъхнала боята. Движението на водата разнася боите и именно по този начин се създава мраморният ефект.