Защо да ставаме затворници за чистенето и бърсането, като може всичко да стане бързо и лесно?! Ето няколко много полезни съвета за това как да почистите най-често използваните уреди и места в кухнята, които се цапат най-много и се чистят най-трудно. А спестеното време използвайте за нещо по-приятно - срещи с приятелки или четене на хубава книга. 



Как да почистите блендера от пюрето, което е останало по стените и ножовете

Напълнете каната с вода и течен сапун и включете блендера. От въртеливите движения препарата ще почисти добре стените и ножовете. След това само изплакнете.

Как да почистите дървената дъска за рязане от остатъци от храна и миризма
Срежете един лимон на две половинки. Поръсете дъската със сол. Търкайте с лимоните по солта с кръгови движения. Солта действа като абразив и отнема хранителните остатъци, а лимонът абсорбира неприятните миризми. Изплакнете дъската и я подсушете с памучна кърпа.

Как да почистите кафемелачката
В контейнера за кафе натрошете филия хляб. Пуснете машината да го смели. Хлябът ще обере остатъците от кафе и в най-отдалечените ъгълчета и труднодостъпни места. След това само изсипете хлебните трохи.

Как да почистите мръсотията около котлона
Направете смес от сода за хляб и кислородна вода. Потопете гъбичка и натъркайте загорелите места. Оставете да подейства няколко минути, след което избършете с влажна кърпа.

Как да почистите загоряла храна от дъното на тиган
Сипете една супена лъжица сода за хляб и залейте с вода. Сложете тигана на котлона и оставете сместа да заври. Така ще се отлепи всичко загоряло и залепнало за дъното. Изсипете съдържанието и изплакнете тигана.

Снимка: iStock