През 1975 г. Лондонското кралско дружество за опознаване на природата доказа влиянието на стайните растения върху настроението, навиците и поведението на хората. Растенията отделят химични вещества, които подобно на психотропни препарати, променят маниерите и поведението на хората.

Ако бабата от блока, която денонощно ви следи през прозореца, ви дразни с поведението си - подарете й азалия. Тя намалява вредния навик у хората да сплетничат, успокоява и намалява депресивните състояния. Едновременно с това цветовете на азалията усилват енергийната чакра, която се намира на нивото на сърцето. Така хората стават по-внимателни към околните, проявяват повече съчувствие и любов.

Може да подарите азалия и на хората, които се занимават с творчество. Цветето ще бъде тяхната муза. То помага да се преодолее страхът от започването на нещо ново - картина, роман или друго.
Ако заемате ръководен пост в работата си, е добре да имате олеандър в офиса. Той е едно от т.нар. растения на яда – помага на хората, склонни да се ядосват, и да избухват бързо и остро, да овладеят чувствата си. Освен това той въздейства и върху концентрацията.  Действието му е подобно на това на кофеина, който стимулира мозъчната дейност.

В офиса на хора, занимаващи се със социална дейност и благотворителност, трябва да има лимоново дърво. Това растение прави чудеса – помага да намерите начина да бъдете най-полезни, стимулира работата на мозъчните клетки, тонизира и освежава.

Фитонцидите са вещества, които се изработват от растенията и способстват за унищожаването на бактерии и гъбички. Във въздуха има патогенни организми, които, попадайки в дихателните пътища на човек, могат да предизвикат остри респираторни заболявания и алергични реакции. Дори в малки количества фитонцидите могат да повлияят развитието на вредните микроорганизми и да поддържат оптимален въздушен баланс в помещението, в което се намират.

Нивата и качеството на фитонцидите до голяма степен зависи от начина, по който поливате растението. През 12 в. френските градинари изключително много обичали гераниума, заради неговите удивителни способности да абсорбира вредните изпарения от различни бои. Днес учените са установили и друго полезно качество на това растение – то поглъща дори радионуклидите (химически елементи, излъчващи йонизираща радиация).

Гераниумът отделя вещества, които убиват вредните микроорганизми. Когато човек вдишва от аромата му, се успокоява и отпуска. Застанете за 10-15 минути близо до растението и ще усетите неговото благотворно действие. То е подходящо за хора, които страдат от безсъние.  

Ако подготвяте празненство вкъщи, изнесете сциндапсуса навън. Той е растение, което може да предизвика много неприятности. Ароматът му почти не се усеща, но заради състава си – водород, бром, сяра и азот, той двукратно усилва действието на изпития алкохол. След няколко наздравици и присъствието на това растение на мястото на празненството може да се стигне до сериозни скандали.