Спестете от семейния бюджет, за да ви останат повече средства за подаръци за любимите хора. Ето няколко хитри съвета, които могат да бъдат приложени във всяко домакинство. 

В кухнята

Изберете икономичен препарат за миене на съдове, който издържа дълго време и помага за измиването на по-голям брой съдове. За да спестите време, помолете някои от семейството да ви помогне с миенето на съдовете. За децата често това е много приятно забавление. така ги приучавате на ред и чистота. Друг е въпросът дали крайният резултат ще бъде достатъчно задоволителен. 

На празничната трапеза

1. Не гответе поотделно пълнените чушки, зелевите и лозовите сърми за Бъдни вечер, а ги сложете заедно в глинен гювеч. Залейте ги със зелева чорба, колкото да ги покрие и ги задушете във фурната за 1 час. Така ще спестите време за миене на повече тенджери и ще използвате по-малко почистващ препарат.

2. Когато стерилизираните краставички свършат, не изхвърляйте саламурата. Използвайте я, за да мариновате коледните пържоли. Достатъчно е да престоят няколко часа в нея и така ще станат по-крехки и много по-вкусни.

3. Когато почиствате моркови, зеле, магданоз, гъби, чушки или лук, не изхвърляйте люспите, пънчетата и дръжките, а ги залейте с вода, посолете и варете 20 минути. Ще получите натурален и много ароматен бульон, който може да съхраните във фризер на по-малки порции. Добавяйте към супите. Така те ще станат още по-вкусни.

4. На Коледа много хора пекат големи парчета месо – шол или бут. Често остава на следващия ден от печеното, но то няма същия вкус. Наситнете го и добавете към обикновен доматен сос, за да гарнирате любимите на децата спагети.

5. Ако питката с паричка за Бъдни вечер не се изяде на празничната вечеря и остане на следващия ден, може да я нарежете на малки кубчета и да я приберете във фризера. Така имате подготвени кротончета за любимата крем супа от картофи. Само трябва да ги изпечете. В крайна сметка никой не обича студен и стар хляб.