Да изберем правилните цветове за дома си е цяла наука. Уж наглед само цветове, а в комбинация с едни са като добри приятели, с други се бият като врагове.

На теория
През 19 век френският художник Ежен Делакроа създава теорията на полутоновете. Той обособява 3 отделни цвята – синьо, жълто и червено и всеки от тях онагледява като върхаовете на триъгълник. По страните на триъгълника разполага допълнителните цветове, които се образуват в резултат на смесването на основните – зелено (синьо+жълто), оранжево (жълто+червено), лилаво (синьо+червено).
Срещуположно разположените цветове се съчетават добре един с друг.
Цветовете от съседни плоскости си контрастират.



Едноцветен интериор
Монохромно не означава само един скучен цвят. Може да го използвате във всичките му нюанси. Едноцветният интериор успокоява и действа отпускащо. За да не ви се струва еднообразно, разнообразете с цветни петна – картини, вази, декоративна възглавничка на дивана, и други аксесоари. Подът трябва задължително да е един тон по-тъмен от стените.



Игра на контраст
Контрастният интериор изглежда енергично, но ако поседите по-дълго време в помещение, в която са съчетани такива цветове, може да се почувствате изморени и напрегнати. Контрастните цветове са подходящи за кухнята и коридора. За хола и спалнята трябва да използвате по-спокойни цветове. Контрастът се създава чрез съчетаването на два или повече цвята, като единият е водещ, другият е балансиращ.

Ефектни са съчетанията червено и черно, синьо и оранжево. Ако сте боядисали стените в тъмни цветове, изберете контрастни, светли мебели.



Цветове по аналогия
Цветовете, които са близки един до друг в спектрално отношение, се наричат аналогови. В дома ви те могат да създадат стилна композиция – тъмнолилавото може да играе ролята на първа цигулка, а черният, с леки акценти в кафяво, да му акомпанира успешно.



Цветове и пространство
Цветна магия – това е нещо, което наистина съществува, а не само термин от фентъзи филмите. Отдавна е доказано, че цветовете оказват въздействие върху пространството, като може да го уголемява и да го смалява. Помещението със светли тонове изглежда по-голямо, докато тъмните – оптически свиват.

Ако в стаята не влиза достатъчно слънце, стоплете я с помощта на топли цветове. Ако искате да създадете свежест и прохлада, изберете студени цветове – синьо, сребристо, сиво, ментово зелено и др.



Цветовете и хората
Цветът оказват на хората определено психологическо въздействие. Поради тази причина в едно и също помещение един човек се чувства добре, в пълна хармония със себе си, а друг се чувства като… маймуна в космоса. Затова е важно при избор на цветове за дома да се водите от личния си вкус.

Всеки цвят извиква различна реакция – червеният, оранжевият и жълтият възбуждат апетита и тонизират, следователно са добър вариант за кухнята.



Синьото и бежовото успокояват и са подходящи за спалнята.
Зеленото действа оптимистично, лилавото провокира творческата енергия, затова са подходящи за хол или студио (кабинет).