Рекламни каталози, вестници, банкови извлечения, сметки за ток и парно, касови бележки, стари списания, опаковки - това е само малка част от хартията в живота ни, която бързо се превръща в ненужна. Когато почистваме, обикновено просто я изхвърляме в кошчето за боклука. Но вместо това, можем да рециклираме хартията и да си направим красиви и полезни неща.

Вижте как.

Накъсайте ненужната хартия (например един плик с една битова сметка) на малки парченца в дълбока купа или буркан. Залейте с 2 чаши топла вода и оставете за 10 минути. От топлата вода хартията омеква и се обработва лесно. пулпаРазбийте с пасатор до получаването на каша (нарича се пулпа). Към този хартиен коктейл може да добавите изсушени цветя или семенца. Ако искате да получите различен цвят, може да използвате темперни бои, латекс, или естествени оцветители като шафран, червен пипер, канела и др.

Напълнете леген до половината с вода. В него поставете домакинско сито и изсипете хартиената каша там. ситоСтените на ситото ще оформят бъдещото листче, а през отворите му ще се оттече ненужната вода. Бавно повдигнете ситото, водата оказва натиск и хартиената каша ще залепне на дъното му. Обърнете го върху твърда повърхност. Покрийте мократа хартия с парче памучен плат и започнете леко да натискате с гъба. След всеки трети натиск изстисквайте гъбата. Така се отнема излишната влага от листа.

Може да оставите хартията да изсъхне на слънце или да я изгладите с ютия. Гладенето продължава, докато листът хартия започне да се отлепва безпроблемно от плата.

След като изсъхне добре, хартията фиксира цветчетата и семнцата и леко се втвърдява.
хартияВече си имате първото листче ръчно изработена рециклирана хартия. Може да го използвате за направа на етикети за тетрадки, картички и визитки.

Какви са другите приложения на ръчната рециклирана хартия, четете скоро в LadyZone.bg