За хубава и здрава коса пари не се щадят. По-добре да изберете модел за около 60-70 лева с малко повече и щадящи косъма екстри, отколкото евтин, който ще ви докара главоболия и цъфтежи. Ето на какво да обърнете внимание в магазина, когато настъпи моментът за нов уред за сушене на косата.

Мощност

Това е може би един от най-важните компоненти, на които трябва да обърнете сериозно внимание при избора на вашия нов сешоар. Мощността трябва да бъде съобразена с дължината и типа на вашата коса. На пазара съществуват различни сешоари, мощността, на които варира от под 1000 w до 2000 w и нагоре. Дамите с по-тънки, къси коси и слаб косъм би следвало да се спрат на модели с по-ниска щадяща мощност. Обемните, дълги и с дебел косъм коси се нуждаят от мощни уреди, които да изсушават по-бързо.

Температура на въздушната струя

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Това е не по-малко важен фактор от мощността. Доста от съвременните и малко по-скъпи сешоари притежават тази екстра. Тя дава възможност да увеличавате или намалявате температурата на въздушната струя, с която сушите косата си. Това е от изключително значение за найното здраве и блясък. Ако разполагате с повече време, никога не използвайте максималното от вашия сешоар – винаги сушете на възможно по-ниска температура.

Още екстри или защо е важно да изберем добър сешоар

Съвременните технологии предоставят все повече предимства, които са само един голям плюс за нас. Ако сте решили да отделите малко по-голяма сума пари за качествен сешоар, то тогава трябва да се информирате за термини като решетка с керамично покритие,  турбо бутон, студена струя, йонизираща система, дифузер.

решетка с керамично покритие – тя осигурява равномерно разпръскване на струята въздух за максимални резултати и с грижа за хубава и лъскава коса

турбо бутон – за моментно постигане на желаната температура на сушене

студеня струя – за бързо фиксиране и дооформяне на прическата

йонизираща система - за по-бързо изсушаване на косата и по-добро фиксиране на прическата, като същевременно косата се предпазва от дехидратиране и изтощаване

дифузер – това е приставка, която дори и малко по-евтините сешоари притежават. Служи за начупване и къдрене на косата.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Подвижна задна решетка

Ако държите вашият сешоар да е винаги в изрядно състояние, чист и готов за нова употреба, тогава изберете модел с подвижна задна решетка. Тя се отваря, което предоставя възможност за почистване на уреда не само отвън, но и отвътре.


Ремонт и поддръжка

И след като сте преценили, че това е вашият сешоар (независимо дали е скъп или евтин, с повече или по-малко екстри), ако никой не ви спомене за гаранция, сами попитайте. Задължително подобни уреди имат поне 1 година гаранция. Не забравяйте да се информирате и какви щети и поправки се поемат от сервизната компания за всеки случай.