Аквафаба е общото наименование за течността, която остава след сваряване на боб, леща, нахут или други бобови култури. Обикновено изхвърляме първата вода, в която се е варил боба, защото смятаме, че там има вредни вещества, които подуват стомаха. Вместо да я изхвърляте, приберете я в буркан или кутия. С нея може да направите чудесен сладкиш без яйца.

През 2014 г. френски готвач Жоел Росел случайно открива, че водата от консерва боб образува пяна, също като ако се използват белтъци. Споделя това свое откритие в блога си и публикува рецепта за десерт, направен с този продукт. Почти по същото време други френски готвачи също експериментират с пяна от нахут за приготвянето на десертите си. Идеята се пренася в Щатите, където добива особена популярност. вариантът е предпочитан от много вегани.

Какво съдържа?

Аквафаба замества белтъка в много рецепти  за сладки и соленки, защото е уникална комбинация от нишесте, протеини и други разтворими растителни твърди вещества, които са преминали от зърното във водата. Най-качествената аквафаба се получава при сваряването на бял боб и нахут.

Снимка: iStock

За какво може да се използва?

Три супени лъжици аквафаба се равняват на 1 яйце. Може да приготвите целувки, майонеза, палачинки, масло, сирене, торта Павлова, макарони, тестени изделия и други.