Ерик де Нейс и Тим Смит са холандски дизайнери – модернистични във възгледите си и артистични в идеите си. Някои биха ги сметнали за прекалено напредничави относно мисленето, но това са те: Ерик на 26 години и Тим на 23. За тази крехка възраст младежите са създали проекти, на които биха завидели и най-известните дизайнери на обзавеждане.

А с какво точно се занимават? Двамата са се отдали изцяло на проектирането и създаването на осветление и мебели в абсолютно модернистичен и минималистичен стил. Идеята им е да спестят място, усилия и нерви. Имат и собствено студио - Nieuwe Heren. Впрочем, вижте сами с какво запълват свободното си време двамата холандци.

Снимка: www.nieuweheren.comСтол за четене „Поетите”
Столът „Поетите” не е от онези обикновените, които ще купим, след което ще захвърлим в килера, защото се оказва поредната неизползваема и непрактична мебел. Столът е уникален, не защото е сгъваем и ще спести пространство, а защото има своя собствена светлина – имаме предвид в буквалния смисъл. В горната му част е монтирана лампа, която е скосена отзад с чисто практична цел- когато се наложи столът да бъде сгънат, лампата няма да пречи на стената, а ще „легне” на нея. Интериорното решение е изключително подходящо, ако искате да създадете свой собствен кът за четене, или пък да поставите в детската стая и да ползвате, докато четете приказки на детето. Столът може да се закупи в два варианта – за десничари и за левичари. Левичарският стол е кръстен Гьоте, който е бил левичар, а десничарският – на английският поет Уилям Блейк. В случаите, в които не използвате стола, лампата продължава да работи!

Снимка: www.nieuweheren.com4 куфара = 1 диван
Знаете ли, че с покупката на 4 пътнически куфара може да се окаже, че сте закупили и един диван, и то двуместен? Е, как така? Ами, така -  двамата млади дизайнери изобретили 4 куфара, които, когато се съберат образуват удобен двуместен диван. Най-големият от тях има издатина от едната страна, която се превръща в подлакътник, вторият играе ролята на облегалка и също има издатина, която се използва за закрепване към първия куфар. Останалите два допълват облегалката и долната част на дивана. Идеята за създаването на подобна „мебел” е избягването на неудобството от чакането по летища, автогари и спирки. Където и да сте извън дома, можете да си сглобите мебел, която ще мирише и ще ви напомня на вкъщи.

Снимка: www.nieuweheren.comДънки – клавиатура?
Колко често клавиатурата ви е създавала неудобства, заради високото си разположение спрямо ръцете ви? Доста? И на нас така. Често пъти и ние сме поставяли лаптопа в скута или сме придърпвали клавиатурата по-близо до нас. По-близо, по-близо, но колко да е близо?
Изобретението "Beauty and the Geek" поставя нови измерения пред компютърните маниаци, за които удобството е от съществено значение, заради дългите часове прекарани пред компютъра. То представлява най-обикновени дънки, в които е вградена клавиатура. И по-интересното е, че тя работи. Чрез блутуут клавиатурата може да се свърже с всяко устройство. В областта на коленете пък има вградени тoнколони, в задния джоб – интегрирана мишка, а за маниаците на игри – джойстик контролер, монтиран до ципа на панталоните.