Плашещо е, че живеем във време, в което голяма част от хората нямат представа как действително изглеждат плодовете и зеленчуците. Вината в никакъв случай не е в тях. Това, което ни се случва, може да бъде наречено просто съвремие.

В супермаркетите и в голяма част от зеленчуковите магазини ежедневно виждаме продукция, която на вид няма нищо общо с домашната. Всички домати са във формата на перфектна окръжност, всички краставици са еднакво дълги и еднакво големи, ябълките са точно толкова перфектни, колкото са и пластмасовите плодове, които служат за украса. Доста нелепа, впрочем. 

За добро или за лошо, все още има хора, които са наясно с истинския вид на свежата храна. Такива, които си я отглеждат или имат възможност да си набавят домашно отгледана, да я избират правилно. Въпреки, че е трудно, грозни зеленчуци и плодове все още могат да бъдат намерени. За странна тенденция намираме ние залитането по лъскавите и перфектни продукти. Нещо като това да съдиш за книгата по корицата й. 

Проста логика е, че когато ябълката или доматът имат петънца или дупчица от червеи, то най-вероятно те са живи и годни за ядене и от нас. Интересен факт: знаете ли, че 1/3 от храната на земята се изхвърля, при това просто защото изглежда зле? Проблемът е, че съвършената външност дава очакване и за съвършен вкус. 

Неоправдано. Странните ни реакции при вида на морков с две глави, домат с израстък и ябълка с червей не са по наша вина. Културните норми се усвояват с времето, а времето днес е индустриализирано. Хубаво е, че все повече хора днес осъзнават това, а търсенето на органична продукция расте. 

Грозните плодове и зеленчуци всъщност са полезни за здравето ни. Причината за това е, че те са отгледани без пестициди, сезонни са, не са преминали без каквото и да е модифициране, расли са и са зрели на естествена слънчева светлина. Именно заради това те са по-богати на витамини и минерали, дават ни нужните за правилното функциониране на организма ни вещества. И последно, но не на последно място - те са точно такива на вкус, каквито ги помните от детството си. 

А вие кога за последно видяхте ябълка с дупка и крив морков? А кога за последно ги купихте?