Светлината в дома ви е първото нещо, което трябва да имате предвид, когато обмисляте да си създадете малка градинка в апартамента.

От колко светлина има нужда растението? Това е важно, защото  в повечето домове няма достатъчно. Количеството светлина определя какви растения да си вземете, защото ако им е нужна повече, отколкото можете да им осигурите, те най-вероятно ще умрат.

Най-добре е да избирате растения, които изискват да е средно светло, освен ако не планирате да подсигурите допълнително изкуствена светлина с лампа.

Растения, изискващи не особено много светлина са например бостънската папрат, филодендронът и т.н.

Ето няколко съвета как да увеличите достига на слънце до цветята ви:

Тъй като растенията се обръщат към източника на светлина, необходимо е да завъртате отвреме-навреме саксиите. Това ще ги накара да растат повече.
  • Има няколко признака, по които да познаете дали има недостиг на слънце до дадено растение. Ако е така, то има по-малки листа, тънки стебла, и цветът му ще е по-светъл от обичайния.
  • Изкуствената светлина (например флуоресцентните лампи) могат да помогнат.
  • Обикновено, когато купувате растение, то е гледано на място, където има предостатъчно осветление, за да расте богато и красиво. Ако попадане „на тъмно”, то може да „изпадне в шок” и да изгуби листата си. За да го адаптирате, сложете го първоначално на мястото с най-много светлина в дома ви и след това постепенно я ограничавайте, докато не стане толкова, колкото на мястото, където искате да поставите новата си саксията.
  • През лятото изнасяйте растенията си навън. Това видимо ще ги посъживи и ще им даде повече енергия.

Очаквайте продължение.