Със сигурност много от вас вярват, че цветята имат душа и малко или много оказват благотворен ефект върху нас, хората. Не само, че съществуват древни култури, според които във всяка материя има душа, но в последните години учени, посредством детектори на лъжата, доказаха, че растенията дори имат и памет. Тук няма да влизам в подробности, а само ще се спра на няколко вида стайни растения и как те, според древните китайци, ако ги поставим в дома си, влияят на настроението и живота ни, привличайки щастието, благополучието и късмета.

Дръвчето на живота

Дървчето на живота е вид красула, известно още под името Дърво на парите, Дърво на късмета или Дебела Мара. Тъй като закръглените му месести листенца приличат на монети, в Далечния Изток му пирписват способността да притегля като магнит богатството. И колкото по-добре расте, толкова повече се увеличават доходите на стопанина му. Преди да го посадим обаче, можем да поставим на дъното на саксията няколко монети. На Дръвчето на живота се приписва и свойството да закриля семейството от нещастия. Цветето не е особено претенциозно. Достатъчно е да не се поставя под директното въздействие на слънчевите лъчи, а на лека сянка. Най-добре вирее при стайна темепература между 13 и 25 градуса. Ако полагаме необходимите му грижи, най-малкото, което Дръвчето на живота ще направи за нас, е да ни се отплати с прелестта и магнетизма на белите си и розови цветове.

 

 

Бамбукът на щастието

Стайният бамбук, освен че прави обитателите на дома щастливи, им осигурява и трайно материално благополучие. Колкото по-бързо расте бамбукът, толкова по-бързо нараства и състоянието на стопанина му. Затова е добре растението да се полива обилно, особено през летните горещини. Според Фън Шуй, ако сложите до него китайска статуетка на жаба, ще привлечете парите към себе си. Поставен в югоизточния ъгъл на стаята, бамбукът активира семейното щастие и късмета. Той също не обича директната светлина. Предпочита светлите и прохладни места, а любимата му температура е между 20 и 25 градуса.

 

 

Цвете на благоденствието

Едва ли е имало дом, било то на село или в града, където това мило цвете да не е красяло чардаци, веранди, градинки и балкони. Пеларгониумът (мушкатото) ни радва не само с пищни китки, но и с таланта си да привлича благоденствието. Ако го поливаме и осигуряваме редовно достатъчна слънчева светлина, то ще ни се отблагодари, ако не с жълтици, то поне с обилен цъфтеж.

 

 

Палмата на радостта

Драцената вдъхва жизнерадост, вяра и самоувереност на обитателите на дома, които я притежават. Тя също предпочита обилна, не директна светлина и умерена стайна температура.

Розата на вдъхновението

Китайската роза стимулира въображението и творческата енергия, пречиства мислите и духа. Китайците я наричат розата на вдъхновението. Тя влива в дома хармония и разбирателство. Вдъхва на стопаните си чувство на удовлетворение и спокойствие. Китайската роза обича влагата и температура около 20 градуса. Това обаче, от което има най-много нужда, за да расте и дарява със сиянието на цветовете си, е веднъж месечно да бъде подхранвана с тор за стайни растения.

 

Дори и да ви се струва нереална способността на цветята да влияe върху живота ни, със сигурност най-малкото, което могат да направят за нас тези бижута на природата, е да ни даряват с насладата, бликаща от красотата и великолепието от цветове и ухания.