Сега е най-подходящото време на годината да се замислите кои растения искате да отгледате от семе и кои ще купите под формата на готов разсад. Ако заниманията в градината ви липсват и с нетърпение чакате да дойде пролетта, то тогава се заемете със семената. Да отгледате растение не от разсад, ще ви се стори дори по-сладко и ще бъдете по-горди от постигнатите резултати.

Със сигурност не е и кой знае колко трудно, ако знаете как. Достатъчно е семената да бъдат засадени в подходяща почва, ако сте решили да ги засаждате в саксии. Покрийте ги, като групирате семената според големината и дълбочината, на която са засадени. Поддържайте почвата влажна, докато поникнат. Когато вече са големи и започнат да се „блъскат” в малката саксия, значи е време да ги преместите в по-голяма, за да им е по-удобно.  

Много от семената, които се славят със своята издръжливост могат да бъдат засадени направо на мястото, на което ще бъдат отглеждани, като големи индивиди – в градината.  При засаждането на семената е важно почвата предварително да бъде добре обработена и рохка, за да могат семената все пак да поникнат.

Засаждането на семената в контейнери дава пълен контрол върху техния растеж. Този вариант е много добър, особено през пролетта, когато времето е още студеничко сутрин и има опасност от слани. По този начин ще им осигурите топли вечери вътре в дома и слънчеви дни, като ги изкарвате всяка сутрин.

Идеалният контейнер е по-широк и по-плитък в сравнение със саксията. Семената не се нуждаят от голяма дълбочина, освен ако не става въпрос за такива на дръвчета. За да запазите влагата и топлината трябва да покривате с найлон, когато те са навън. Вече писахме как да си направите минипарник у дома.

Независимо къде ще засеете семената ще се наложи и да чакате преди те да поникнат. Ако сте ги засадили в саксии или контейнери това ще се случи по-бързо. Значение има разбира се и вида на самото семе, дали е зеленчук, дърво или храст.

След като поникнат и достигнат височина от 3-4 сантиметра растенията са готови да бъдат засадени в градината. Това трябва да се направи много внимателно, за да не се увредят крехките им корени. Поставяйте на разстояние поне 5 сантиметра едно от други. Полейте ги.