Венерина мухоловка (Dioneae muscipulata) е едно от най-известните хищни растения. Цветята хищници се появяват, тъй като някои растения изпитват недостиг на хранителни вещества, доставяна чрез корените и почвата. Те се научават да ловят насекоми и така да си осигуряват необходимитата храна.

По-голяма част от тези растения са тропически и блатни. Отглеждането им в домашни условия е по-трудно. Дори при спазване на правилата за отглеждане, хищните растения не оцеляват дълго в домашна обстановка.

Освен интересните листа, приличащи на пипала със сзъби по краищата, мухоловката има прекрасни бели цветове, които при добра грижа се повявяват два пъти годишно.



Светлина
Растението се нуждае от умерена светлина и висока влажност. Най-доброто място за Венерина мухоловка е в стая със свеж въздух и разсеяна, а не пряка, слънчева светлина. През зимата растението трябва да се държи в помещение с температура между 5-10 градуса, също в добре осветено място.

Поливане
През лятото поливайте обилно. Най-добрият вариант е да сложите саксията в по-голям съд, който да е запълнен 1/3 с вода. За поливане използвайте преварена или филтрирана вода. През зимата се полива по-рядко, но не трябва да се допуска засушаване на почвата.

Почва
В домашни условия мухоловката се отглежда във влакнест тор с пясък, в съотношение 3:1. Почвата трябва да е винаги влажна. Сухотата е едина от причините растенията да умират бързо.



Подхранване
Не се препоръчва подхрванване на растението с течни торове, тъй като те вредят на корените му. Понякога може да захранвате своята мухоловка с насекоми, освен тези, които тя сами си улавя във въздуха. Задължително те трябва да са живи. В никакъв случай не дразнете нарочно растението. Фалшивите сигнали го изморяват и то умира.

Размножаване
Мухоловката се размножава чрез резница, вкореняване на листо или семена. Те обаче доста трудно се отделят и съхраняват.