Банята е особено място в нашия дом, в което не всяко растение би се чувствало комфортно за дълго. Затова пък там може да поставите растения, които трудно виреят в другите части на къщата или апартамента.

Изисквания към растенията, подходящи за баня:
- Да обичат високата влажност на въздуха
- Да не обичат пряката слънчева светлина

Двете изисквания са задължителни що се отнася до банята, защото това е помещението в дома, което почти винаги е мокро, а и много често прозорецът е толкова миниатюрен, че задоволява единствено нуждата за проветряване на пространството след вземане на душ, но не и потребността от естествена светлина.

Предлагаме ви три лесни за отглеждане растения, които ще се чувстват у дома си, ако ги поставите в своята баня.

Хлорофитум (Chlorophytum comosum)


Домакините, които имат в дома си зелена лилия, позната и като хлорофитум, знаят, че тя е едно от най-лесните за отглеждане растения. И не само, че е непретенциозно, но и много лесно може да го размножите в други саксии. Най-важното му качество, което го прави подходящо за банята е любовта му към влажния въздух. И все пак внимавайте – проветрявайте често помещението. Друг плюс на зелената лилия е, че тя не обича преките слънчеви лъчи, затова при поставянето й в банята трябва да съобразите да не е близо до прозорец. Поливането на хлорофитума трябва да става внимателно, защото той не обича прекалено влажната почва. Първият симптом, който ще ви покаже, че не се грижите правилно за него е пожълтяването на почвата и потъмняването на листата. Първото означава, че водата му идва в повече, а второто – че въздухът е много сух.

Дифенбахия (Dieffenbachia)

Още един любител на влажния въздух е също широко разпространената дифенбахия. Ако отглеждате извън банята, растението се нуждае от често пулверизиране. Следете често за влажността и на почвата – тя никога не трябва да изсъхва. През зимата можете да подложите камъчета и вода върху подложка и да поставите саксията върху нея. Преките слънчеви лъчи също не са за предпочитане – дифенбахията може да издържи на екстремно ниски нива на естествена светлина, което е още един плюс при отглеждането й в помещения като банята. Дифенбахията е любимка на интериорните дизайнери заради красивите си шарки - листата на растението често преливат от тъмно до светло зелени, преминавайки в бяло до жълто. Важна информация, която трябва да знаете преди да си вземете дифенбахия – сокът й е отровен, така че пазете домашните любимци и децата от контакт с растението.

Спатифилум (Spathiphyllum)

Спатифилумът, наричан още Лилия на мира, е добре познато стайно растение у нас. Ще се чувства удобно в банята, заради влажността и температурата, което поддържа помещението през цялата година. Повечето видове обичат светлината, като тя не трябва да е пряка. Ако банята ви притежава по-голям прозорец, спатифилумът е подходящото растение за това помещение. Обича да бъде поливано често, а също листата да бъдат пръскани с вода. Според изследвания на НАСА спатифилумът попада в графата на т.нар. полезни растения, като пречиства въздуха от много и разнообразни замърсители на околната среда и въздуха у дома като бензол, формалдехид и трихлоретилен. Освен всичко, банята ви ще се радва на ароматни бели цветчета, които цъфтят най-често през пролетта и есента. Знайте още, че то неговият сок също е отровен.