Мит: Растенията растат по-бързо, когато са в по-големи саксии
Истината: Най-бързо растящите и развиващите се растения с тези, които се присаждат умерено и когато е времето за това.  Често преместваните растения в по-големи саксии, изразходват много енергия в това корените им да се разрастват (туй като имат достатъчно пространство, заради голямата саксия), което пък е за сметка на по-малките листа и цветове.

Мит: Растенията, отглеждани у дома се нуждаят от повече пряка слънчева светлина
Истината: Само някои растения, отглеждани у дома се чувстват комфортно, когато са изложени на пряка слънчева светлина. Повечето дори предпочитат да са на сянка или шарена сянка и страдат, когато ги сложите на прозореца или терасата под пряка слънчева светлина.

Мит: Растенията се нуждаят от висока влажност, за да цъфтят
Истината: Повечето растения, които се отглеждат у дома са издръжливи и на по-ниска влажност на въздуха. Именно затова са се приспособили да виреят не на своите обичайни места, а точно в дома. С особена сила това важи за сукулентите, които по принцип растат в места с много ниска влажност, но благодарение на дългите си корени и дебелите листа, които задържат влага, те оцеляват и при най-неблагоприятните условия. Така че за тах важи правилото – по-добре да пропуснете едно поливане, отколкото да преполеете.

Мит: Химическите препарати са единственият начин за елиминиране на вредителите
Истината: Много домакини пристъпват към по-щадящи процедури преди да посегнат на опасните химически препарати. Така например в зависимост от конкретния случаи, можете да се възползвате от много „препарати”, които се намират под носа ви – сапун, спирт, люта чушка и други.

Мит: Някои от растения „заспиват” през зимата
Истината: Растенията, които в обичайната си среда се отглеждат в по-топли региони, където целогодишно е топло, са активни през целия сезон. Отглеждането им в зони, в които през зимата слънцето огрява за по-кратко през деня, забавя растежа и развитието им. Именно това е причината да се смята, че те заспиват зимен сън.

Мит: Растенията, които изглеждат изтощени се нуждаят от допълнително подхранване
Истината: Ако любимите ви растения са омърлушени или листата им са пожълтели, това не винаги означава, че те се нуждаят от допълнителна стимулация с изкуствени торове и прочие. Преди да пристъпите към конкретни действия, първо установете каква е точната причина, а тя най-често се крие в прекаленото преполиване или липсата на такова.