Удивителното благоухание

От библейски времена миртата се отглежда като декоративно цвете. Ако украсим дневната си само с една саксия от него, няма да имаме нужда от каквито и да било ароматизатори за дома. Наред с белите й цветове, нежното и силно, но ненатрапчиво ухание на миртата се разнася и от листенцата, и от стеблото й.

Цвете на богините

Още в древността благоуханната мирта е била символ на любовта, славата и безсмъртието. Атрибут на богините Афродита и Деметра. Не случайно в Средните векове извлекът от цветовете и листата й се е наричал "ангелска вода".

 

 

Любима на дамите

от аристокрацията и висшето общество настойката от мирта се е използвала освен за ароматизиране, и за лекуване на възпалена кожа. Благодарение на тонизиращото й и подмладяващо въздействие, на невероятното й ухание, и днес тя е широко използвана в козметичната и фармацефтична индустрия.

За да създадем необходимия комфорт на това омайващо с аромата си цвете, няколко думи и за грижите към него:

През зимата, както при повечето стайни растения, е необходимо да ограничим чувствително поливките, но само ако е в неотоплявано помещение. Миртата не е особено претенциозна и издържа на температура до 4-5 градуса. Ако я отглеждаме на топло, съответно трябва да я поливаме редовно, но само с престояла вода със стайна температура.

Важна особеност на миртата обаче, е потребността й от ежедневно пръскане на листата. Така ще ги опазим от сухия въздух. Миртата е доста светлолюбива, затова трябва да й осигурим достатъчно светлина. Най-добре вирее в помещения с източно или южно изложение.

Пролетта е най-подходящото време да я подкастрим мъничко, за да се разклони и да цъфти още по-обилно и щедро да ни дарява с божественото си благоухание.