Някои животни прекарват дългите зимни дни в дълбок сън - мечки. Други се трудят усърдно преди да завали снега, за да се скрият после на топло в къщичките си и така да преживеят до първите лъчи на пролетното слънце – мравки, катерички. Но много от животните остават активни и през зимата. Често се случва, желани или не, да навестят градината ви.

Да направим и без друго тежките им дни и нощи през студения сезон по-леки и приятни

Преди години, сковаването на къщичка или хранилка за птици беше задължителен проект в часовете по трудово обучение в училище. Свързвахме тънки дъски посредством къси пирончета, пробивахме кръгли дупки, през които птичките да влизат и забучвахме дълга и тънка пръчица, на която да кацат. Хранилките пък представляваха плоскост, оградена от четирите страни с дупки за връвчици. Всъщност е много по-лесно, отколкото звучи.

Много птици не отлитат на топло на юг, а остават да прекарат зимата, въпреки ниските температури и липсата на храна. Това е сезонът през който жестокият, но справедлив принцип на природата за естествения подбор на видовете взема най-много жертви. През зимата умират много слаби и болни птички и други животинки. Индустриализацията на градовете, както и все по-усиленото пръскане на зърнените култури с препарати прави храната за животните все по-оскъдна, а възможността да я намират – все по-трудна. Къщичките и хранилките за птици са възможност да подарите малко топлинка и храна на птичките.

Къщичка за птици може да се направи дори от дебел картон и лепило. Може да пригодите дори стара пощенска кутия или сандъче. Въпреки че има и такива, модели за които по-точното определение би било не къщички, а кооперации за птици.

Поставете я в клоните на дървото, на място на завет, или на стената на къщата. В нея птичките могат да се скрият при силна буря, снеговалеж или дъжд.



Птичките се хранят с различни неща, в зависимост от формата и дължината на клюна им. Някой от тях предпочитат хлебни трохи, плодове (ябълка, круша и т.н.) други – зърно (слънчоглед, овес, просо). Затова е най-добре да слагате и от трите.
Може да направите топчета от трите храни, като добавите и малко масло или олио.

Ако наистина сте решили тази зима да бъдете по-добри от добрия Дядо Коледа, освен за храна, трябва да се грижите и за чистотата на къщичките и хранилките. Птичките бързо научават къде има храна и също толкова бързо това място се покрива с изпражнения. За да не стане то развъдник на болести и лоша миризма, почиствайте с твърда метличка.

Ако не разполагате с двор с дървета, може просто да поръсвате трохите от вечеря на перваза на балкона. В студените зимни дни дори и малкото храна е ценна за гълъби, врабчета и други.

В планинските селища ловните дружинки, добровлци и ентусиасти правят хранилки и за бозайниците – сърни, елени. Те се зареждат основно с трева, сено и люцерна, окосена през лятото. Това помага на горските обитатели да си осигурят нужните хранителни вещества, иначе трудно откриваеми под снежната покривка.

С грижата за животните ще дадете добър пример и полезен урок на детето си как за законите на природата, хуманното отношение и малкият жест, който има голямо отражение.