Капризно, но изключително красиво, пъстролистното тропическо растение каладиум винаги е впечатлявало с невероятните багри на листата си.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

 

Сега, в началото на пролетта,

е моментът, когато трябва да разбудим грудката. Постепенно трябва да увеличим поливките и след като нежните кълнове поникнат и се образуват поне две листенца, задължително го присаждаме в свежа почва. За да се чувства комфортно растението,

почвата трябва да има следните характеристики:

Да е въздухопроницаема, хранителна и да не задържа влагата. За последното ще спомогне дренажа на дъното на саксията.

За поливане

използвайте престояла вода със стайна температура. Студената или прекалено топлата могат да предизвикат шок и да се стигне до унищожаване на цветето.

 

Къде да го поставим

Идеалното място за това капризно растение е източен или западен прозорец. Ако е на южен, трябва през обедните часове да го пазим от пряката слънчева светлина, тъй като нежните листа лесно прегарят. Оптималната температура за каладиума е 20-25 градуса. Тя обаче трябва да е постоянна.

Най-големият проблем при отглеждането на каладиума

е постоянното поддържане на висока въздушна влажност – ок. 60%. От друга страна не е препоръчително пръскането на чувствителните листа – това може да причини загниването им. Затова грижовните стопани поддържат постоянно съд с вода под листата, която се изпарява и доставя необходимата им влага.

 

Може и да прибегнете до още един хитроумен начин за овлажняване

Поставете цветето върху чинийка, пълна с камъчета и вода, но под нивото на дренажните отвори на саксията. Водата също ще се изпарява, но няма да прониква директно в почвата и да стане причина за загиване на коренчетата.

Едва през есента поливките се намаляват

постепенно и накрая – през октомври, се спират. За да го подготвим за презимуване, отстраняваме изсъхналите стъбълца и листа, и поставяме саксията с грудката в топло помещение до следващата пролет.