Имате ли луковици на цветя от миналата година – зюмбюли, нарциси, лалета? А тази година сигурно още не са напъпили и цъфнали. Причината може да се крие в това, че сте ги оставили на студено през зимата. В такъв случай, ако са премръзнали направо ги изхвърлете. Ако сте се грижили добре за тях през времето, в което не са цъфтели и искате да ги стимулирате бързо да произведат уханен и красив цвят – ето няколко идеи.

Луковиците на пролетните цветя много наподобяват луковицата на лука. Ако оставите кромид лук, който не е покълнал и няма корени за седмица в чаша с вода, то резултатите скоро ще бъдат на лице. Същото се отнася и за пролетните красоти.

Единият вариант е директно да ги поставите във вази, чаши, буркани и други прозрачни съдове, за да може да следите тяхното развитие. Не забравяйте обаче, че водата не трябва да покрива цялата луковица. Отгоре тя трябва да остане суха. Това, което трябва да се потопи във вода са корените и съвсем малко от луковицата.



За да не прецъфтят прекалено бързо само с вода, ви предлагаме и още една идея за реализация. Във вазата или съда разположете камъчета, които се продават в цветарските магазини и върху тях разположете луковиците. Ако съдът е по-широк може да наредите няколко от тях, без да се притеснявате, защото те няма да пораснат, а само ще пуснат корени.

След около седмица ще забележите (ако съдът е прозрачен) как корените си проправят път между камъчетата. Ако съдът е дълбок и широк може да засадите повече цветя – така те няма да си пречат, а и като пораснат няма да клюмват, заради височината на вазата или саксията.

Прозрачният съд е по-добрият избор при този вид засаждане, защото можете да следите за нивото на водата. Тя отново не трябва да достига по-високо от средата на луковицата. Преполиването може да съсипе цветята, така че внимавайте с този елемент. Те се нуждаят от вода, когато камъчетата започнат да изсъхват – дори и тези най-долу.

Същия номер може да направите с камъните и луковиците, но в кошница. Преди това трябва добре да я изолирате с найлон, за да не пропуска вода.

След 4-5 седмици трябва да се види и резултатът –уханен, цъфтящ и красив!