Всички сме виждали красивите фикуси в магазините за цветя или разположени в някой просторен офис. Впечатление винаги правят големите им размери, приятни цветове и сплетени на плитка стъбла. Как можем да направим това в домашни условия?

Най-лесни за плетене са фикусите, които са широко разпространени у нас и лесно се гледат – за пример даваме бенджаминът, чиито стъбла са достатъчно гъвкави за подобна операция. За целта ви трябват три екземпляра, които може да отгледате сами в саксия, но задължително една. Засадете ги близо едно до друго, за да е лесно плетенето след това.

За да не чакате фикусът да порасне, може да купите готов екземпляр. Специално бенджаминът почти винаги се продава в саксия с поне няколко стръкчета.

Първото, което трябва да направите, е да премахнете всички малко клонки от стъблата – до толкова високо, колкото желаете да сплетете плитката. Важно е да останат само стъблата, без никакви стърчащи клонки, за да не ви пречи нищо по време на оформяне на плитката.

В случай, че в саксията има повече от 3 екземпляра, отрежете излишните. Оставете само най-здравите три. Добре е те да не са по-дебели от 1-1,5 см в диаметър, защото стават трудни за обработване. Преди самото плетене е хубаво да полеете растенията, за да може почвата да е влажна и гъвкава, а не суха и ронеща се.

Сега можете да започнете с плетенето на обикновена плитка. Стремете се да стягате колкото е възможно, без да наранявате растението, за да може да се получи хубава плитка. Когато достигнете до клоните на растението трябва да затегнете с прежда или тел, така че стъблата на бенджамина да имат възможност да приемат новата си форма. След няколко месеца премахнете затягането.

Същестуват и други плетеници, които включват четири, пет и повече стъбла на растенията. По същата логика, ако разполагате само с две растения, може да ги увиете едно около друго – така отново ще се получи красиво дърво.