Макар времето досега с нищо да не намекваше, че пролетта идва, скоро съвсем чувствително ще усетим промяната. Ще трябва да се подготвим и за новия градинарски сезон, независимо дали ще садим растения в градината, в апартамента или на балкона. Освен семената, разсадът, почвата и обогатителите за нея, всеки уважаващ себе си градинар трябва да има под ръка задължителните инструменти, без които заниманията с растенията са невъзможни. Ако нямате някои от долу изброените, значи е дошло времето да си ги набавите.

Копач и лопата. Това са може би най-важните инструменти, които трябва да притежава всеки, който иска да стане добър в заниманията в градината. Без тях няма как да прекопаем мястото и почвата, на които след това ще садим.

Шило. Със сигурност няма как да се справите без него. Преди да засадите разсада трябва да го използвате за да направите дупка  за корена на растението.

Лейка и маркуч. Е, как без тях. Нали не искате вашите цветя и зеленчуци да увехнат. Лейката можете да използвате за растения, които отглеждате у дома, а тези в градината направо заливайте с маркуч, за да не се разкарвате и да пълните постоянно.

Ножици. Добре е да разполагате и с този инструмент. Израстващите растения се нуждаят от постоянна поддръжка, за да могат да растат здрави.

Гребло. Винаги полезно в събирането на опадалите листа от дърветата. Точно сега няма как да ви влезе в работа, но есента е незаменим помощник.

Ръкавици. Трябва да пазим ръцете си от пестицидите, които неминуемо ще ги увредят. Пипането на почвата с голи ръце също не е препоръчително.

Украса за градината. Тук ще включим разнообразни аксесоари, огради, кашпи и декорации, които ще направят градината ви приказна. На пазара съществува огромно разнообразие от керамични животни, декоративни огради и всевъзможни продукти, с които да превърнете хобито си в истинска страст.