Хипеаструмите идват чааак от Южна Америка и са род от семейство Кокичеви. Цъфтят и красят от пролетта до лятото, а сортовете, на които се наслаждаваме, сa изкуствено създадени за домашни условия. Научете как да отгледате и поддържате тази нежна и романтична красавица у дома. Ако вече сте засадили растението, вижте как да се грижите за цветовете и при прецъфтяването!

Как да изберем луковицата?
Тук определено размерът има значение - изберете най-голямата (в зависимост от сорта – консултирайте се продавача!). Освен подобаващ размер ,луковицата, трябва да има и голяма твърдост. Не бива да бъде с наранявания и трябва да е с не по-малко от два-три дебели корена. Понякога луковиците имат червени петна. Не се притеснявайте от това – стига по тях да няма влага или мухъл, всичко е наред!


Как да садим?
Преди да засадите, потопете корените (но не и луковицата) за 24 часа във вода. При засаждането 1/3 от луковицата трябва да остане отвън. Диаметърът на саксията не е нужно да е голям – трябва да има два пръста субстрат между луковицата и стената. За сметка на това е добре да бъде дълбока. Субстратът трябва да е с много въздух, да бъде лек, да има хубав дренаж и да няма вода. Не поливайте след засаждане! Това, от което се нуждае растението, за да се възроди, е топлина. Първото поливане (което трябва да е съвсем мъничко) се извършва, когато се покажат (поне 10-тина) листа или цветонос. Ако има прекалено голямо температурно затопляне можете да засилите поливането (да го правите по-често). След прецъфтяване трябва да направите същото.


Снимка: Thinkstock/Guliver Photos
Инструкции:

- Почистете изтощените корени от луковицата и обелете изсъхналите горни люспи;


- Корените се потапят в хладка вода, задължително без луковицата;


- След като престои едно денонощие (или поне 12 часа) потопете луковицата във фунгицид (за профилактика, но не е задължително);


- Добре е саксията да е глинена с диаметър два пъти по-широк от този на луковицата и дълбочина около 20-30 см;


- За почвата – смесете една част торф, една част стандартна почва, една част пясък и една част перлит. Дренирайте добре. На дъното на саксията поставете двусантиметров дренажен слой и изсипете, във формата на конус, почвената смес.  Поставете луковицата отгоре и разпъснете корените встрани. След това ги корените с почва и натиснете внимателно надолу.

Когато цъфне…
Поливайте обилно (в подложката, но без да застоява там) с хладка вода и не мокрете върха на луковицата. Когато вече е наличен цветонос, подхранвайте с балансирана течна тор в продължение на  две седмици. Ако не искате цветоносът да тръгне по посока на светлината, завъртайте по малко саксията периодично. След време цветето ще достигне около 40 см и тогава идва моментът, в който трябва да добавите упора – вържете му някаква пръчка. Когато цветовете решат, че е време да покажат своя чар, е добре да преместите растението на по-прохладно място, за да ги запазите за по-дълго. Като забележите, че времето им е изтекло ги махнете/отрежете.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos
А когато прецъфти…
Не спирайте да поливате обилно докато има листенца и подхранвайте веднъж в седмицата с тор, богата на калий. През лятото можете да го изкарате на балкона, но не на пряката слънчева светлина (ако го държите вътре, пръскайте листенцата с вода). Към средата на октомври внесете хипеаструма вътре в помещение с температура около 13 градуса. Спрете торенето и поддържайте почвата влажна. Така растението трябва да престои 12 седмици , след което всички листа се отрязват с около 10 см с дезинфекцирани, в раздредена белина, нож или ножица. Заменете горните 6 см от пръстта с нова. Пресаждането е добре да се прави на 2, 3 години. Бейби луковичките се отделят и се засаждат отделно една от друга. Само през първата година не е необходимо да им осигурявате период на хлад. След това ги гледайте като голямото цвете. При пресаждането на големите луковици ги преместете на топло и след това започнете всичко отначало.