Заради острите си бодлички кактусите не са сред особено любимите цветя за много от нас. Но всъщност, пуснат ли цветове, те се превръщат наистина във вълшебен и пъстър декор за дома. И все пак, ако не сте любители на кактусите, знайте, че има и такива, чийто бодлички са сравнително малки, меки, а дойде ли време за цъфтеж, те ни даряват с едни от най-изобилните, красиви и магнетични цветове. А с такива могат несъмнено да се похвалят горските кактуси.

 

Aporocactus flagelliformis, Снимка: Succulentisima.blogspot.com

 

Горските кактуси се различават много от пустинните. Техните извънредно красиви висящи цветове, появяващи се от върховете на стъблените сегменти, приличат на верига от плътни листа. Горските кактуси са със стелещи се стъбла, което е резултат от начина им на живот – върху дървета. Поради това те предпочитат пъстра сянка. От друга страна, като тропически и субтропически растения, се нуждаят и от ярка светлина, така че в домашни условия трябва да се отглеждат на добре осветени места, но защитени от силните слънчеви лъчи в обедните часове.

Грижи

Както всички растения на дъждовните гори, горските кактуси предпочитат лека, несъдържаща варовик почва, която се дренира добре. Трябва да им се осигури висока влажност, затова редовно пулверизирайте с хладка и мека вода. Тези кактуси се нуждаят и от период на покой след прецъфтяване, при температури от 10-13 градуса и оскъдно поливане до появата на нови цветни пъпки. Тогава растенията се поливат умерено и си подхранват веднъж седмично със слаб разтвор на комбинирана тор; преместват се на място с по-вичсоки температури.

Ето и няколко имена от невероятно красивата и разнообразна палитра горски кактуси:

Aporocactus – Апорокактус

Тези кактуси-епифити от Мексико са стелещи се растения. Отглеждат се заради тънките им стъбла и яркообагрени цветове. A. flagelliformis е със сиво-зелени стъбла, 10-14 ребра и червено-кафяви бодли. Всяко стъбло достига до 1.8 м на дължина. Яркорозови цветчета се появяват през пролетта.

 

Aporocactus flagelliformis, Снимка: succulentisima.blogspot.com

 

Еpiphylium – Епифилум

Епифилумите са горски кактуси – растения от дъждовните гори, които през лятото формират едни от най-красивите цветове. Поради лесното осъществяване на хибридизация, са получени много хибриди за отглеждане в домашни условия, измежду които Reward – с жълти цветове и Cambodia – с пурпурно-червена багра и надиплени венчелистчета. Цветовете на епифилумите обикновено са 10-15 см в диаметър.

 

Epiphylium Reward, Снимка: onlydalat.com

 

Epiphylium Cambodia, Снимка: onlydalat.com

 

Hatiora – Xатиора

В този род влиза популярният H. rosea – разклонено храстовидно растение, чиито стъбла представляват верига от плоски зелени сегменти. В началото на пролетта великденският кактус цъфти с ярки розови цветове. Известен също с наименованието си великденски кактус, е H. gaertneri. Този изящен кактус представлява стелещо се растение със стъбла, приличащи на листа. Яркочервените му фуниевидни цветове се появяват през пролетта.

 

Hatiora gaertneri, Снимка: agaclar.ne

 

Nopalxochia – Нопалксохия

Този горски кактус представлява изправено растение с плоски и месести стъбла. В края на пролетта и началото на лятото се обкичва с оранжево-червени цветове. Понастоящем са известни много културни разновидности, които са наименувани (все още понякога кръщавани с родово име Епифилум): Celestine – с бледи розово-червени цветове, Jennifer Ann – с жълти цветове и Moonlight Sonata – с пурпурно-розови цветове.

 

Nopalsohia, Снимка: floresjardin3.blogspot.com