Ако искате да имате красиво цвете в дома си, но не сте сигурни, че можете да се грижите добре за него, ако искате да закичите нещо ароматно в косите си на сватбения ден, вълшебната думичка е фраджипани. В естествена си среда то е разпространено предимно като храст или малко дърво, но вирее и в саксия. В Хавай цветето се използва за направата на традиционните леи огърлици. С тях се закичва всеки посетител на страната, за да му напомня да се върне отново в това райско кътче. Ароматът на фраджипанито е толкова опияняващ, че едно италианско семейство още през 16 век го използва, за да създаде парфюм.

Франджипанито, като повечето красавици, иска денят да е дълъг и слънцето да не залязва, за да може да се показва на всички.
На нашата географска ширина, отгледано в саксия у дома, също цъфти, но с по-дребни цветчета и за кратко. На местата с тропиочески климат, този период е 2 или 3 месеца. Цветовете са големи, красиви и ароматни.

Франджипанито, като повечето красавици, е голяма измамница.
Цветовете са най-ароматни и съблазнителни през нощта, защото естественият им опрашител е вид нощна пеперуда. Подмамена от силния аромат, тя каца от цвят на цвят, но... остава излъгана. Цветовете нямат нектар.

Фраджипанито, като повечето красавици, има няколко имена, с които е известна. На Хаваите я наричат Pua Melia. Ботаническото й име е плумерия. На Филипините е известна като калачучи, а в Индия – чампа.

За разлика от повечето красавици, франджипанито не капризничи.
Вирее еднакво добре и на суша, и на жега, и на студ, и на сянка. Почвата може да не е най-подходящата, но и това не е проблем за растежа. Ще расте и на двора, дори да я забравите в някое ъгълче и да се самоотглежда, а също и в малка саксия. Може да се прихване от семенца или от резница. Отрязаното клонче оне трябва да се държи във вода, за да пуска коренчета, а се засушава (от 2 седмици до 2 месеца). След това се посажда в суха почва, на около 2 см дълбочина. В този начален период трябва много да се внимава с поливането. Фраджипанито е от рода на секулентите и не обича много вода. Поливайте го на 2 седмици, по малко. Обича торфена почва с малко пясък.

Съвет за месеца:
През февруари фраджипанито все още не бива да се полива. Това ще започне съвсем скоро – през март. Тогава ще проличат и първите признаци на живот у растението – удължава се и се появяват първите му листа. Поливайте умерено. Почвата трябва напълно да е изсъхнала, за да го навлажните отново.

Дойде ли лято, оставете го на слънчево място. Фраджипанито обича местата, на които може да събира цялата топлина и светлина. Ако нямате двор или голяма тераса, достатъчни са му и само 5-6 часа на перваза на слънчев прозорец.