Представете си следната райска картинка – да пристъпите прага на къщата си и да се озовете в истински оазис, където птички прехвърчат от клон на клон, катерички подстачат по дърветата около дома ви, пчелите жужат, листата се носят във въздуха и отвсякъде се чува детски смях. Можете лесно да превърнете тази приказка в реалност и да вдъхнете живот на градината или двора си. И това не зависи от големината на парцела, който притежавате.

За да привлечете повече палави обитатели в двора си обаче, трябва да положите малко усилия и грижи  за тях. Ето някои съвети за това как да превърнете градината си в любимо място за животинките:

Осигурете храна

Поставете в двора си хранилка за птици, която редовно ще “зареждате”. Засаждането на растения, които са част от естествена среда на съответния вид животинки. Пъстрите цветя пък ще привлекат повече красиви пеперуди. Ако не сте запознати с това каква флора да отглеждате, обърнете се за съвет към експертите от някоя местна природозащитна организация.

Подсигурете “дом” за животните

Вечнозелените растения, например, са подходящо място за живот на много видове птици.

Осигурете вода

Ако нямате възможност или пространство да направите изкуствено езерце в двора си, достатъчно е редовно да сипвате прясна вода в някакви съдове, от които птичките ще могат да пият.

Осигурете условия за отглеждане на новородени животинки

Къщичка за птици или просто купчина съчки със сигурност ще се превърнат в място, което пернатите ще предпочетат за отгледаждането на малките си.