Когато много от цветята във вашата градина вече прецъфтят, хирантемите, астрите и далиите са в стихията си. Доставете си удоволстието да се порадвате на още малко лятно настроение с три от най-разпространените у нас цъфтящи през есента цветя.

Хризантема (Chrysanthemum)


Снимка: Thinkstock/Guliver PhotosХризантемите са едни от най-красивите цветя, цъфтящи през есента. Тяхната родина е Азия, но са широко разпространени у нас. Японците почитат това изящно цвете и дори имат специален празник на хризантемата, а в Китай тя е символ на мъдрост и дълголетие. В света са познати над триста разновидности с различна форма и цвят.

По принцип се отглеждат в градината, но съществува вариант, в който те да бъдат отглеждани и в саксия – слага се почва обогатена с повече хранителни вещества. Освен това те не са капризни и няма да ви създават особени трудности при отглеждането. А най-хубавото е, че съществуват видове, които цъфтят от началото на септември чак до края на ноември, което ги прави чудесна есенна украса за дома ви.

Когато купувате хризантема, гледайте да има малко цъфнали цветове, а повечето да са на пъпки. Така съвсем скоро ще можете да се радвате на цветовете и магията им. Дори и през есента.

 

Астра (Callistephus chinensis)

Снимка: Thinkstock/Guliver PhotosОще едно прекрасно цвете, което може да достави истинско удоволствие за сетивата ви през есента, е астрата, или известна още като богородичка. В Унгария тя е символ на идващата зима, а народът я е нарекъл богородичка, защото цъфти най-обилно през септември, когато честваме Рождество Богородично. 

Цветовете й са обагрени най-често в розово, червено, бяло, жълто и лилаво. Може да се отглежда както в градината, така и в саксия у дома. По принцип не е особено претенциозна, но зимата саксията трябва да е задължително на терасата или вътре в помещение. Полива се често, а температурата не трябва да пада под 11-12 градуса.

Астрата е още едно чудесно решение за вашия есенен дом, който не иска да се сбогува с лятото.

 

Далия (Dahlia)
Снимка: Thinkstock/Guliver Photos
Далиите, или още познати като гергини, ще внесат още малко лятно и цветно настроение във вашата градина. За тяхна родина се счита Южна Америка. И докато историята на хризантемите започва още в древни времена, то далиите са познати като културни растения от едва 200 години.

Цветовете са им големи и кичести, могат да се намерят разнообразни цветови варианти, както и големини. Подходящи са за цветната ви градина през есента, но по-малките видове могат да се отглеждат в по-големи саксии на балкона. Не са претенциозни и лесно се приспособяват. Обичат да бъдат поливани обилно, да бъдат на слънце, но се чувстват добре и на полусянка.