1.Сега му е времето да разчистите градината от падналите през зимата листа и клонки. Гледайте това да стане преди растенията и цветята да започнат да растат. Особено многогодишните.

2.Проверете градинските си инструменти – дали всички са в изправност, дали маркучът не се е скъсал или спукал, дали лопатата не е ръждясала и т.н., за да си нямате грижи, когато се наложи да ги използвате.

3.Не забравяйте да прегледате растенията и цветята, които започват своя растеж през пролетта. Ако забележите, че някои от тях са загнили или започват да изсъхват, задължително премахнете от останалите насаждения. Тези пък, които изглеждат твърде нагъсто, разсадете, за да могат да се развиват нормално.

4.Не забравяйте да направите същото „почистване” и на дръвчетата в двора – в случай, че има изсъхнали клони, не се колебайте да ги премахнете.



5.Когато се разделим с последните студени дни и най-вече сутрини, е време да засадите едногодишните растения, който няма от какво да се страхуват, щом времето е хубаво.

6.Планувайте засаждането на растения като бегонии, далии и гладиоли, когато почвата вече е суха и температурите трайно се задържат над 15 градуса.

7.Сега му е времето да извадите и висящите саксии с каскадните цветя, които ще радват окото през цялото лято.

8.Сега е и точният момент да извадите топлолюбивите цветя на двора, които през зимата са се нуждаели от по-високи температури у дома.

9.Ако още не сте засадили подправките – действайте. Магданоз, босилек, мащерка, чубрица - за да им се радвате съвсем скоро.

10.Ако ще садите зеленчуци, следвашият съвет ще ви бъде от полза – краставиците растат по-добре и стават по-сладки, когато са засадени в близост до слънчогледи - двата вида имат сходни изисквания към почвата и слънцето и съжителстват чудесно.

11.Когато засаждате градината с растения и цветя, имайте предвид едно важно правило при тяхното разположение – по-ниските растения е добре да се намират в южната част на градината, а по-високите – в северната. Така по-високите няма да правят сянка на по-ниските.

12.Птиците вече са тук, затова привлечете вниманието им, за да чуруликат и пълнят градината ви с живот, като окачите хранилките.