Вече стана ясно, че да поливате твърде често растенията си, да не знаете кога трябва да засадите нещо и други изкушаващи за неопитните градинари неща, не са никак ползотворни за градината ви, дори тъкмо напротив.

Какво още може да объркате, ако нямате достатъчно опит?

1. Още, още, още цветя!.... Новоизлюпените градинари няма да сгрешат ако се постараят да избягват синдрома „Просто трябва да го имам!”. Да си купувате растения, които изискват определени условия и много специални грижи, вероятно не само ще ви излезе скъпо, но и ще ви съсипе нервите. Подхождайте към пазаруването на нови видове за градината на основния принцип – правете си предварителен списък и не се поддавайте на импулсивността си.

2. Всички насекоми - мъртви! В началото може и да ви се струва, че „единственото добро насекомо е мъртвото такова”, но това не е вярно! В хубавата градина винаги има популации от насекоми – някои от тях са наистина вредни, но други изобщо не са. Ключът е в баланса. Ако имате градина, знайте, че това не е вашият дом, а техният. Повечето насекоми са добри "момчета". Може и да нагризат някое листо или пъпка, но освен това изяждат вредителите и допринасят за опрашването. По-малко от 5 процента от всички видове насекоми, паяци, бръмбари, червеи и гъсеници в градината са вредители, затова да обезпаразитявате много често, всъщност ще е много повече зле за растенията ви, отколкото обратното.

3. Колкото повече, толкова повече. Не садете твърде близо едно до друго растенията си, те имат нужда от място, за да дишат, а също и от добра циркулация на въздуха. Освен това им е необходима светлина. Липсата на горните две им пречат да пораснат и да достигнат до максималните си размери и пищност. Претъпкването стресира растенията ви и ги прави по-уязвими на болести.

4. За „буренясването” с постоянство. Дали с инструменти или с ръка, плевелите трябва да бъдат премахнати от цветната леха и това трябва да стане преди да са се разпространили необратимо. Справянето с този проблем изисква постоянство от ваша страна, но няма как иначе – градината се нуждае от поддръжка.