Фън Шуй е древна система за балансиране на доброто и лошото, на Ин и Ян.Тази китайска философия вярва, че аранжировката и подреждането на предметите по определен начин, може да повлияе на енергията, която витае около нас, да ни помогне да сме по-здрави и щастливи. Ето няколко фън шуй съвета за подреждане и декориране, които ще помогнат за навлизането на добрата Чи (енергия) в дома ви.

  • Разчистете пътя към вашата входна врата. Не оставяйте нищо, което да пречи на добрата Чи да влезе в дома ви. В това число не поставяйте обувки пред входната врата.
  • Пред входната врата поставете статуетка на двойка кучета Фу, които ще предпазват дома ви или вашия бизнес от влиянието на лоши елементи. Ако мястото пред входната врата е малко, то може да ги поставите и от вътрешната страна.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

  • Отваряйте ежедневно прозорците, за да може в дома ви да влизат слънце и чист въздух. Добрата Чи няма да влезе в никой дом, който е постоянно затворен.
  • Ако все още не отглеждате цветя у дома, то е време да го направите, защото според китайската философия това ще донесе късмет на къщата.
  • Цветя, които имат тръни и шипове е добре да държите извън дома – на терасата или в градината. Вместо това засаждайте растения и цветя, които имат кръгли листа. Те ще „поканят” добрата Чи във вашата къща.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

  • Намерете начин да осветявате тъмните и дълги коридори. Те позволяват на добрата Чи да циркулира и да напуска дома ви.
  • Ако сте любители на рибките, то много добра идея е да купите аквариум. Добрата Чи бива привличана от водата. Едно от подходящите места за поставянето му е точно срещу входната врата. Други – югоизток – за благополучие; югозапад – за добър брак; изток – за здраве; запад – за добри приятели; север – за добра кариера; североизток – за добро образование.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

  • Ако сега взимате решение как да са разположени стаите у дома, то според Фън Шуй кухнята не трябва да е точно срещу банята, не трябва също да се намира в предната част на къщата. Най-доброто място за нея е по средата на къщата или апартамента.
  • Едно от основните правила във Фън Шуй е да не се смесват елементите вода и огън. Затова е добре да не поставяте хладилника, пералнята, миялната (все уреди, които работят с вода) точно срещи готварската печка. Това може да създаде конфликти между членовете на семейството.
  • Според Фън Шуй е лош късмет да поставите огледала в спалнята, които да отразяват вашето легло, където си почивате. Можете да ги сложите в банята, на вратата на гардероба и в кухнята.
  • Когато избирате мебели се спирайте на такива, които имат обли, закръглени форми, вместо ъгловати и с множество ръбове. Естествено не всички мебели у дома могат да бъдат такива. Счита се, че кръглите неща стимулират притока на добра енергия.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

  • Банята е помещението у дома, което е най-близко до елемента Ин, заради многото вода, която присъства там. За да балансирате Ин и Ян, можете да поставите свещи.