Някои крадци са млади, нямат богат опит и търсят лесен начин да влязат в къщата ви. Една здрава, блиндирана врата с метална греда, което я прави трудна за отваряне, е достатъчна, за да ги спре. Друга част от крадците са рецидивисти и са научили много трикове за проникване в къщите от поредното си пребиваване в затвора. Те имат различни ключове и шперцове, идват добре подготвени, знаят на какви места хората най-често крият ценностите си и тършуват първо там. И в двата случая е твърде неприятно да се прибереш от работа или от почивка и да те очаква широко отворена врата, разхвърляни дрехи и липсващи пари и бижута.

Основно правило, ако крадец, проникне в дома ви, докато вие сте вътре и сте сама, е да не се конфронтирате с него. Не знаете на какво е способен такъв тип човек, поставен в по-особена ситуация. Заключете се в една от стаите и бързо се обадете в полицията.

И най-добрите и многобройни мерки не дават 100-процентова сигурност за това, че в дома ви няма да проникне нежелан човек. Но все пак е по-добре да предприемете някои от тях, отколкото да разчитате само на късмета и на иконата, закачена над входната врата.

Оградата е първото предизвикателство пред крадеца. Ако живеете в къща и нямате ограда, това е все едно да поставите голяма табелка с надпис „Добре дошли!” към всички крадци. Всяко едно препятствие, поставено на пътя на крадеца, ще помогне той да бъде спрян, независимо дали на влизане, или на излизане. Високите, труднопреодолими огради са най-добрият вариант, но не навсякъде може да има такива. Стартовата височина, която със сигурност би създала трудности и забавяния, е 1 метър. В идеалния вариант върху оградата има бодлива тел или мрежа.

бодливи храсти
Храстите под прозорците също могат да бъдат пречка пред нежеланите посетители. Къпини, шипки, рози и всички други видове, които имат бодли по стеблата, са добър избор. За да се чувствате и вие комфортно, докато седите на двора, трябва да се грижите за тях – подкастряйте ги и ги пазете от инсекти. Храстите могат да попречат на крадците да влязат в дома ви през прозореца, както и да ги забавят в бягството им навън.

За да бъдат лампите не само уредите, разпръскващи светлина, но и пречка пред крадците, трябва да ги поставите на точните места. Ако живеете в къща, поставете лампи в ъглите, там, където има струпване на растителност – дървета и храсти, които образуват сенки, срещу прозореца на стаята, гледаща към улицата, както и срещу входната врата. Ако имате възможност, избере осветителна система, която може да се контролира освен от ключове и дистанционно. Така ако пожелаете да изгасите лампите и да създадете трудности на крадците, може да контролирате осветлението от всяко кътче на дома си. Добрата осветеност прави къщата ви по-трудна за проникване, защото съществува много по-висок риск някой съсед или случайно минаващ човек да види крадеца.  

Не на всички места може да има кучета пазачи, а и не всички хора имат времето, желанието и средствата да се грижат за тях. Но това са така наречените „природни аларми”, които не веднъж и два пъти са сплашвали и прогонвали крадци.

Поставете метална греда на входната си врата не само в горната част, но и в долната – на нивото на краката. Те са по-малко разпространени и малко хора, предполагат съществуването им. Това може да създаде известно неудобство и на вас – трябва да се навеждате всеки път, когато искате да я пуснете или вдигнете, но се свиква. Ако това е гаранция, че домът ви ще е предпазен от чуждо проникване, значи си заслужава известните неудобства.

Сложете си здрава врата. Много хора поставят по няколко ключалки, но всъщност само един ритник е достатъчен, за да бъде разбита старата и тънка врата. Металните врати създават  по-сигурна защита. Това е най-подходящият вариант и за врата на гаража.

Освен ключалките, които може да са няколко на брой, може да поставите и мъртъв болт. Ако мъртъв болтшперцовете, които носят крадците не проработят, те използват лостове, с които повдигат вратата от пантите. Мъртвият болт е с антилифт функция, която застопорява вратата и тя не може да бъде вдигната. Освен това са устойчиви на натиск и приложена сила. Има различни видове мъртви болтове, но всички се отключват само при правилна комбинация между различните цилиндри и ключа.

В момента на пазара се предлагат различни видове брави, патрони – със система за кодиране, с вграден нагнетяващ механизъм, ключове с пръстови отпечатъци, катинари и т.н.

Не пренебрегвайте и прозорците. Много хора инвестират сериозни суми във вратите (най-вече входните), а забравят да подсилят прозорците. Крадците не са специално поканени гости и не влизат през парадния вход. По-често използва за това прозорците. Има заключващи елементи за прозорци, които се инсталират от вътрешната страна. В по-голяма част от случаите те наистина действат, но това, което не могат да предотвратят е счупването на стъклото. Когато крадецът усети отпор при опита си да отвори прозореца, той просто чупи стъклото. Затова е нужно да се поставят капандури, метални решетки или прегради, а обикновените стъкла да бъдат заменени със закалени, такива с алуминий или със стъклопакети.